Casa del Maja

Het huisnummer is 62 en dat vertaal ik, met mijn numerologie tic, natuurlijk meteen als 6+2=8. Voor mij een speciaal, magisch getal. Tel de letters van het dorp Vang numerologisch bij elkaar op en je krijgt 44, de mooiste manier om samen 8 te krijgen.

Op één van de vele A-viertjes die we hebben meegekregen valt me ineens een ander getal op, een datum: 5 april. Onze trouwdag! Het ceedeetje in de auto speelt op dat moment het lievelingsnummer van mijn moeder: Blue Spanish Eyes (“…Please, say si si…”) Hoeveel meer bevestiging dat het intense wauwgevoel iets is om ‘ja’ tegen te zeggen willen we nog hebben?

De papieren die ik in mijn hand heb, zijn van het plaatselijke makelaarskantoor en betreffen een Deens huis uit 1874 met de on-Deense naam Casa del Maja. Een droomhuis, op een droomplek. Onze droom om op de juiste plek ons leven een aantal versnellingen lager en ontdaan van alle franje voort te zetten, komt ineens in een onrealistische stroomversnelling.

Waren onze onroerend goed-zoektochten in het buitenland eerder nog erg vrijblijvend, het afgelopen jaar hebben ze een serieuzer karakter gekregen. Ook deze korte vakantie zijn we weer alert op de vele til salg-bordjes (‘te koop’). Dankzij een Deense makelaars-app kunnen we snel en gericht antwoord vinden op onze vragen.

Na een tocht, een dag eerder, door ons favoriete natuurgebied is Jaaps oog gevallen op een groot grijs huis langs de weg dat te koop staat. Veel te groot voor ons, en veel te dicht langs de doorgaande weg, maar om een indicatie te krijgen van de vraagprijs toch even de app geraadpleegd. Ook veel te duur voor ons. Dan zien we een fotootje van een ander huis in hetzelfde gehucht, met een heel andere prijs.

Het is een wit huisje met een rood dak, aan het eind van een grindpad even van de hoofdweg af, zo vertalen we in ons beste Deens. Gezien de prijs verwachten we een aftands, op z’n minst gedateerd onderkomen, maar de foto’s – genomen in de zomer –bezorgen ons rode konen van opwinding.  Een prachtig aangelegde, romantische tuin, ‘fyldt med rododendron og andre farverige og duftende blomster’, zo lezen we later in de beschrijving. Uitzicht over de weilanden tot de bosrand: daar begint het natuurreservaat.

De eerste foto van het interieur beneemt ons de adem: een superstrak gerenoveerde badkamer. Hoezo aftands, hoezo gedateerd? We bladeren snel door naar de volgende foto’s. Simpele, maar mooie keuken. Eenvoudig, maar zeer smaakvol en sober ingerichte woonkamer, waar een houtkachel brandt èn een heerlijk zonnetje naar binnen schijnt. Een al even sobere, maar met liefde en oog voor detail ingerichte slaapkamer. En zo gaat het maar door.

We zijn op slag smoorverliefd. Maar wat we zien staat op geen enkele manier in relatie tot de prijs. Wat is er mis met dit huis? Uit de korte opsomming wordt al snel duidelijk dat energielabel G (het slechtste) mogelijk een rol speelt. We besluiten de volgende dag terug te gaan en dit huis van dichterbij te bekijken.

Een gedachte over “Casa del Maja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.