Band en historie

Die avond buigen we ons over onze banden met Denemarken. Vooral ik heb er best wel een lange geschiedenis: ik kwam er al vóór mijn geboorte! Jaap heeft het land, voor onze tijd, wat minder frequent bezocht, maar sinds wij samen zijn is het naast Istrië (in de zomer) onze favoriete wintervakantiestek.

Ik haal in de uitgebreide mail die we Carsten schrijven onder meer de vorig jaar geschreven blogs aan, Leeg land & Costa del Amtoft. Al schrijvend komen ook veel leuke herinneringen boven aan mijn beste vriendin in het jaar dat we allebei als ‘foreign exchange student’ in Amerika woonden: Pouline, uit Denemarken. Het contact is na een aantal jaar een stille dood gestorven: we kregen, eenmaal weer thuis, vriendjes en Pouline werd vervolgens vrij snel moeder. Goh, hoe zou het met haar zijn…?

Pouline en ik in “Nederlandse” en “Deense” klederdracht tijdens een landenbijeenkomst van AFS Interculturele Jongerenuitwisseling

Ook met mijn eerste echtgenoot Bas ben ik regelmatig in Denemarken geweest – mocht het straks op ‘bewijzen’ aankomen van een band met het land, dan ontstaan hier de eerste obstakels. Bij onze scheiding heeft Bas het overgrote deel van onze fotoboeken gekregen (we hebben er eerlijk om gedobbeld…) en ik kan me niet voorstellen dat hij dit allemaal als ballast heeft meegenomen tijdens zíjn emigratie naar Nieuw-Zeeland. Nou ja, als het echt nodig is ga ik natuurlijk een poging doen Bas en de Deense fotoboeken op te sporen, maar dat is nu nog niet aan de orde.

In het jaar 2000 ontstaat gezamenlijke historie van Jaap en mij in Denemarken als we hier, vlak na ons trouwen, onze eerste vakantie samen met de jongens doorbrengen. Op een vakantiepark in Lolland, een van de meest zuidelijke eilanden. In 2006 komen we voor het eerst in noord west Jylland, op doorreis naar Noorwegen. Hier willen we nog wel eens terugkomen!

Jaap en de jongens op de steiger in de Femar Bælt bij ons vakantie park in Lolland

Dat gebeurt uiteindelijk in de winter van 2010, nadat we het jaar daarvoor Jaaps 50e verjaardag aan de Ringkøbing Fjord – en dat is midden Jylland  – hebben gevierd. Vanaf 2010 keren we jaarlijks terug in het noorden van Jylland, en dan ’t liefst in de winter, als deze streek op z’n leegst, kaalst en koudst is.

De instabiele internetverbinding die we via Jaaps telefoon hebben maakt het nog even spannend: de mail wil niet weg. Blijft hangen. Verdwijnt dan. Niet meer te vinden – niet bij de concepten, niet in de map ‘verstuurd’. Lichte paniek. Gelukkig heeft Jaap de tekst gekopieerd en lukt het even later via een ander mailadres wel. Met een zucht van verlichting zoeft de mail weg.

Het grote wachten begint.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.