Deense stoot

Nee, dit gaat niet over de zeemeermin of een wulpse Deense dame. Het is een taalfenomeen. In het Deens heet het de stød: het verschijnsel in de uitspraak van het Deens waarbij de stembanden plotseling gedeeltelijk worden dichtgeklapt. Dat klinkt dan als een korte kreun, of ‘kraak of onregelmatigheid in de stem’, volgens Wikipedia.

Je kunt uit de spelling van het Deens niet afleiden wanneer een stød uitgesproken moet worden; dit moet per woord geleerd woorden. En gebruik je die stød verkeerd, dan kun je hetzelfde woord zomaar een heel andere betekenis geven. Hierin schuilt dus het moeilijkste van de Deense taal. Vind ik in ieder geval.

Vlak voor onze recente vakantie naar Denemarken had ik mijn laatste les Kroatisch. Die laatste les bleek essentieel te zijn voor de beslissing die we amper een week later zouden nemen, maar daarover op een ander moment meer. Ik heb me dus 19 weken lang gebogen over de basisbeginselen van het Kroatisch en oei oei, wat viel dat tegen. Woorden als kolodvor en jezero die geen enkele herkenning teweegbrachten, zeven naamvallen die ervoor zorgen dat het soms kolodvora, kolodvorom of kolodvoru moet zijn…

Niets van dat alles bij de lessen Deens! Heel veel woorden zijn heerlijk herkenbaar; lijken op Nederlands, Engels of Duits. De werkwoord vervoegingen zijn simpeler dan in het Nederlands  – “nu komt het makkelijkste van de Deense taal”, zo roept de les over werkwoorden mij vanaf het papier toe. Maar dan die uitspraak… met die stoot…

De cursus bestaat uit een deel papier (lezen en schrijven) en een deel audio: samtaler (gesprekken) tussen diverse mensen over allerlei onderwerpen. Zoals we samen een Ikeameubel in elkaar zetten, doen we nu ook de Deense lessen. Jaap gaat meteen aan de slag en oefent met de audiolessen zijn Deens in de beslotenheid van zijn auto. Ik lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing en buig me nu vooral over de theorie en het papier. Af en toe waag ik me in de beslotenheid van de huiskamer ook aan de audiolessen en dan zit Odin met een scheve kop vragend te luisteren of hij een nieuw commando kan ontdekken tussen mijn ge-stød.

Vandaag kreeg ik mijn eerste cijfer voor het gemaakte papieren huiswerk terug. Een acht! Benieuwd wanneer ik mijn eerste vocale huiswerk moet inleveren, en of mijn gekreun meer oplevert dan seks*.

 

(*seks is 6 in het Deens….)

Een gedachte over “Deense stoot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.