Geluk = vertrouwen

Gisteren was het de Internationale Dag van het Geluk, oftewel Wereld Geluksdag. De datum van 20 maart lijkt met opzet gekozen. Het is namelijk doorgaans de dag van de equinox. Dat is het tijdstip in het jaar waarop de zon recht boven de evenaar staat en iedereen op aarde een ongeveer even lange dag als nacht heeft. Daarna begint de lente. En wie wordt daar nu niet gelukkig van?

In 2012 is de Internationale Dag van het Geluk in het leven geroepen door de Verenigde Naties, op initiatief van Bhutan. Bhutan is een van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. En toch is juist in dit land al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw het systeem van Bruto Nationaal Geluk bedacht en zelfs in de grondwet verankerd. Hierbij wordt welvaart in een samenleving niet slechts beschreven in economische termen (zoals Bruto Nationaal Product), maar ook in termen van geluk en geestelijke en sociale ontwikkeling.

Oké, maar wat heeft dit hele verhaal nu te maken met Denemarken? Het volgende: al zolang er – wereldwijd – onderzoek wordt gedaan naar geluk scoort Denemarken hoog. Jaar na jaar kunnen onderzoekers niet anders dan concluderen dat Denemarken ‘het gelukkigste land’ is. Maar waar zit ‘m dat nu precies in?

Voor het eerst zijn de redenen hiervoor uitgelegd in een uitgebreid rapport, gemaakt door het Happiness Research Institute, een onafhankelijke denktank waar onderzoek naar geluk wordt gedaan en van waaruit wereldleiders geïnformeerd worden over de oorzaken en effecten van geluk. Het instituut is gevestigd in (waar anders?) Kopenhagen.

Uit het rapport blijkt onder meer dat het vertrouwen dat de Denen in elkaar hebben het hoogste niveau heeft van de hele wereld. En een beetje vertrouwen maakt het leven een stuk aangenamer, en makkelijker. Dan gaat het er niet om dat je jas nog aan de kapstok hangt na je maaltijd in een restaurant, of dat je je baby in de kinderwagen gewoon even op de stoep kunt laten staan terwijl jij in de boekwinkel een tijdschrift koopt, of dat je portemonnee met al het geld er nog in retour komt als je hem verloren bent. Dat laatste bleek tijdens een sociaal experiment uitgevoerd in een aantal grote steden in de Verenigde Staten en Europa.

Een portemonnee met aanzienlijke inhoud werd zogenaamd verloren op straat. In de portemonnee zat ook een identiteitsbewijs, zodat de vinder de eigenaar makkelijk kon opsporen. In slechts twee landen werden álle portemonnees met volledige inhoud bij de eigenaar terugbezorgd: in Denemarken en in Noorwegen.

Het gaat er ook niet om dat je – vooral op het platteland, waar wij ons ook het liefste ophouden – ’s zomers in veel stalletjes langs de weg groenten en fruit en in de winter haardhout ziet liggen met een geldkistje ernaast. De boer, of houthakker, vertrouwt erop dat je het gevraagde bedrag in het kistje doet. Hij gaat er gewoon niet van uit dat je iets zonder te betalen meeneemt, of er met het kistje vandoor gaat.

Maar, zoals gezegd, hier gaat het niet om. Wat echt waardevol is, is het gevoel van vreugde dat ontstaat als blijkt dat je je medemensen kunt vertrouwen. En zo ontstaat een belangrijk deel van dat Deense geluksgevoel. Het recept bestaat uit meer ingrediënten, maar daarover op een ander moment meer.

Overigens: Nederland ‘scoort’ wat betreft vertrouwen ook best hoog; wij staan op plaats 5. Het land waar men elkaar het minste vertrouwt is Bulgarije…

(Bron: http://www.happinessresearchinstitute.com)

2 gedachtes over “Geluk = vertrouwen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.