Mars en Venus emigreren

En nu al scheiden onze wegen zich. Ik maak mijn eigen plan, en Jaap het zijne. Wel zo spannend! Zullen we echt verrassingen tegenkomen? Iets dat ik niet van Jaap weet, en hij niet van mij? Pas achteraf lezen we elkaars verhalen en antwoorden op de vragen die aan bod komen in de emigratiecursus. We gaan samen emigreren, maar deze pilot doen we ieder voor zich.

We zijn met een bont gezelschap. Er zijn medecursisten, die net als wij vertrekken naar dichtbij, naar landen als Zweden, Zwitserland, Oostenrijk of Portugal. Maar ook stellen, met en zonder kinderen, die de andere kant van de wereld opzoeken: Canada, Nieuw-Zeeland, Australië. De één vertrekt al heel binnenkort, de ander is, net als wij, nog maar net over de schrik van het nemen van de beslissing heen.

We maken kennis met elkaar via het online forum. Ik ben een ervaren en enthousiast gebruiker van het wereldwijde web, maar forums… daar heb ik me altijd verre van gehouden. Zoekend naar een bepaald onderwerp kom ik er wel eens op terecht en lees dan vaak met stijgende verbazing alle commentaren. Er is dus enige huiver, maar al snel merk ik dat er een wereld van verschil is tussen ‘per ongeluk als buitenstaander in een forum belanden’ en ‘met andere avonturiers je dromen delen’.

We gaan dus aan de gang met ons PEP, ons Persoonlijke Emigratie Plan. Op de site van ‘emigratiejuf’ Saskia staat het al: “Elke emigratie is een persoonlijk en uniek proces.
Wat je dus nodig hebt, is het vinden van jouw eigen antwoorden.” Dus niks samen gezellig deze cursus Bewust Emigreren doen, maar apart.

Er schijnen trouwens heel wat verschillen tussen de beleving van mannen en vrouwen te zijn in zo’n emigratieproces. Het is Saskia’s favoriete onderwerp: “Nergens komen de verschillen tussen man en vrouw zo duidelijk naar voren als tijdens het emigreren.” Ben benieuwd. Hoeveel Mars ik in mij heb, en hoe Jaaps Venus zich zal openbaren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.