Als niets zeker is…

Achtbaan? Hoezo achtbaan? Het begrip komt vaak voorbij in de cursus emigreren. Of: rollercoaster, fulltime baan… Ik snap het niet. Wij zitten nog lekker rustig op onze roze wolk te fantaseren hoe we het allemaal gaan doen áls het ministerie van Justitie ons toestemming geeft Casa del Maja nu al te kopen.

Niks achtbaan, ook dan niet. Áls… Dan gaan we slow emigreren: we hebben dan al een droomhuis, waar we zo vaak mogelijk naartoe zullen gaan in de jaren dat we nog in Nederland wonen. Gaan het daar rustig aan een beetje inrichten, raken aan de klets met de buren, gaan ons verdiepen in Deense groene energie, zoeken vast een goeie timmerman voor de renovatie van het dak…

Áls… dan gaan we hier langzaam afbouwen en daar langzaam opbouwen. Het huis, de tuin, de taal, Jaaps werk, ons leven. Steeds minder hier, en vooral ook lekker weinig daar. Als het moment duidelijk is dat Jaap kan stoppen met werken, weten we wanneer we ons huis hier te koop kunnen zetten en over een paar jaar is de huizenmarkt vast beter dan nu…

Het is inmiddels ruim twee weken geleden dat we ons verzoek tot toestemming per mail naar Kopenhagen hebben gestuurd, en we beginnen ons af te vragen of we hier eigenlijk geen bevestiging van ontvangst voor hadden moeten krijgen. Maar eens informeren bij advocaat Carsten, of dat in Denemarken gebruikelijk is. Of gewoon: even bellen naar Kopenhagen, kan natuurlijk ook, is wel zo snel. Ik bedenk het me net te laat; buitenlanders kunnen met hun vragen tot 12 uur bellen, en het is half 1. Goed, morgen bellen dus.

Amper een paar uur later is dat voornemen al weer achterhaald: er is papieren post van het Justitsministeriet! Een envelop met een gouden kroontje en een grote rode stempel “a prioritaire”. Dat is snel… er stond toch 8 tot 10 weken voor? Met enige schrik en bibber in de vingers maken we de brief open. Boven de vouw de mededeling dat we op 9 maart per e-mail de minister om toestemming hebben gevraagd enzovoort. Ja ja ja… maar wat staat er ònder de vouw? Is het alleen maar een bevestiging van ontvangst?

Ik zie in alle tekst die volgt maar één woord: declined. Afgewezen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.