Hygge

Aan de vooravond van onze vakantie naar ons toekomstige thuisland is het grijs, druilerig en nat. Jaap heeft zijn laatste fulltime werkdag bij zijn baas – na deze vakantie gaat hij afbouwen en wordt hij zijn eigen baas. Ik mis ineens mijn moeder, en mijn schoonvader, met wie ik de laatste jaren zo gezellig sms’te vanaf onze vakantiebestemmingen. Ik ben in de mood voor hygge: kaarsen aan, houtkachel aan (als ik die had), plaid bij de hand, een nog naar natte regen geurend veldboeket op tafel, de-boel-de-boel laten en gewoon alleen maar even ‘zijn’.

Hygge is een Deens woord. Het is veel meer dan alleen (letterlijk in het Nederlands vertaald) plezierig of gezellig. Het is “de kunst van het creëren van een plek waar mensen zich op hun gemak voelen, zonder afleidingen en zonder het echte of het metaforische lawaai van de buitenwereld.”

Sinds onze emigratieplannen vaste vorm hebben aangenomen volgen we diverse Deense sites. Onlangs kwam er een raak blog van een Amerikaanse schrijfster voorbij over het begrip hygge en alle afgeleide woorden daarvan. Amerikanen hebben daar niet echt een woord voor. De schrijfster van het blog gaat de uitdaging aan haar Amerikaanse lezers uit te leggen wat het woord betekent.

Juist door het omschrijven van het begrip raakt ze de kern van hygge. En dát raakt mij dan weer, want wat zij beschrijft zijn juist die kleine dingen die het Deense leven voor ons nou net zo bijzonder maken. Het is anders dan Nederlandse kneuterige gezelligheid.

Het is ook de omschrijving die advocaat Carsten aan Casa del Maja gaf. Hij vond het een ‘hyggeligt hus’. Precies! Dat vinden (of moet ik nu zeggen: vónden?) wij nou ook.

Een paar alinea’s uit het blog van de Amerikaanse Rebecca Parker Payne:

In de koudere maanden betekent hygge lange Gotische kaarsen die met een helder vlammetje branden achter hoge huiskamerramen en op de bar van een restaurant. Het betekent dikke stompkaarsen in lantaarns op de stoep en kleine kaarsjes hachelijk hoog in de kerstboom. Het betekent glühwein, warme dekens en het vuur in de kachel niet laten sterven.

Een Deense vriend vertelde me eens over zijn ochtendroutine met zijn vrouw . Hij zei: ‘We staan ​​op, maken het ontbijt… en aangezien we in Denemarken wonen, steken wij uiteraard kaarsen aan in de ochtend.’ Voor de Denen is er geen onderscheid tussen momenten die kaarslicht waard zijn of niet. Elk moment, zelfs de dagelijkse alledaagsheid van het zetten van koffie en het eten van yoghurt, is een moment voor kaarsen.

In de warmere – en voor de Denen lichtere maanden – betekent hygge het dralen in de afnemende zon van een lenteavond met een kampvuurtje en een barbecue. Het betekent picknicks en fietstochten en kamperen langs de kust . Hygge is een sfeer die je uitnodigt om je lekker te voelen.

Hygge is ook, op een mysterieuze manier, meer dan alleen iets in of van de omgeving. Het is de houding van de mensen die in die omgeving samen komen. Het wordt vaak geassocieerd met samenzijn – tijdens een maaltijd, bij een kop koffie of ter gelegenheid van een bijzonder moment. Hoewel het mogelijk is om hygge te ervaren in je dooie eentje, krijgt het toch z’n ware volheid als je het samen kunt ervaren.

Hygge maakt het je gemakkelijk om uitnodigend en gastvrij te zijn voor iedereen die op bezoek komt. Hygge is de taal van het niet meer op je hoede hoeven te zijn, en alleen maar je omgeving en het gezelschap te waarderen.

Maakt me niet uit wat voor weer het wordt in Denemarken: we gaan er een ‘hyggelig ferie’ van maken! Al dan niet met kaarsen, openhaardhout of dekentjes. Zeker weten zonder afleidingen en zonder het echte én het metaforische lawaai van de buitenwereld…

(Wie het hele blog wil lezen van Rebecca – for my English speaking friends, here’s the blog about hygge in English -, klik hier)

 

 

Een gedachte over “Hygge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.