Stil! Wild!

Op jacht naar wild rondom ons vakantiehuis trekken we op een avond het bos naast ons huis in. Eind van de dag, laagstaande nog warme zon; dit moet het moment zijn waarop we reeën of herten kunnen spotten. Niets van dat alles, maar veel van iets anders dat een plaag blijkt te zijn hier: muggen. Gedesillusioneerd en (zo blijkt de volgende dag) roodbespikkeld keren we terug.

Mij moeten ze niet zo, maar Jaap is een smakelijk slachtoffer voor de steekbeesten. De volgende avond gaan we daarom naar zee, waar we zonder hinder nog een lange strandwandeling kunnen maken tot vlak voor zonsondergang – en dat is na tienen hier.

Op de terugweg door het Nystrupbos net voorbij Vang daagt als een spookbeeld ineens een ree in de linker berm op. Even later eentje in de rechterberm. We blijven met de auto midden op de weg staan die dwars door dit bos gaat en het beest kuiert en eet rustig verder. Tot iets het dier toch laat schrikken, en weg is het.

We rijden rustig en geruisloos verder. In een kleine open weide, waar nog net wat licht van de zon overheen strijkt, staan een jonge reebok en een hinde samen te grazen. ‘Prachtig!’ fluisteren we naar elkaar in de auto. Wat een avond, zomaar onverwacht drie close encounters.

Thuis pakken we onze strandvondsten uit en lijnen Odin nog even aan voor een laatste plas. We lopen al kletsend de tuindeur uit en staan ineens oog in oog met twee reeën, in onze ’voortuin’. We verstommen en verstijven. Zeggen geen woord meer en verzetten geen stap meer, en Odin doet braaf mee. Pas als de dieren weer naar de bosrand vertrokken zijn, komen wij ook weer in beweging, en tilt ook Odin pas zijn poot op.

Vanaf vandaag geldt vanaf een uur of half tien de sluipstand. We jagen niet meer – ook niet meer op muggen, dat is net zo zinloos gebleken als onze ‘jacht’ op groter wild – maar sluipen op sloffen rond, fluisteren zelfs binnen in huis, en kijken naar buiten. En wachten. Tot ze vanzelf komen, en we ze zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.