BOE-geroep voor het ballet

Ze zetten eerst hun volle rugzakken en Lidlshoppers neer, daarmee hun plek afbakenend. Dan volgen de tuinstoelen, de één wat luxer dan de ander. Ten slotte klappen ze een houten tafeltje op. Er komen allerlei pestopotjes, brosse broodjes en glazen voor bier en wijn uit de tassen. Ze zijn goed en wel geïnstalleerd als de voorstelling begint: het Koninklijk Ballet danst met het bos als decor aan de zuidoever van de Nors Sø.

Erg ‘hyggelig’, zo’n openluchtuitvoering van het Koninklijk Ballet…

Ik heb onze buren met toenemende bewondering gadegeslagen. Daar steken wij toch maar schril en Hollands bij af, op ons dunne strandhanddoekje, met ons kleine rugzakje, met daarin wat kale crackers, een thermosflesje thee en een zakje drop. Nou ja, bedenk ik als excuus, wij zijn ‘bare minimum’ op vakantie en hebben niet gerekend op een evenement als dit.

Bij aankomst stonden we in de file op het bospad. Voor alles moet een eerste keer zijn, maar ’t was een vreemde gewaarwording. En die werd nog vreemder toen we de parkeerplaats bij de picknickplek naderen. Het blik van honderden auto’s schitterde ons tegemoet. Dat zijn we ontwend hier. Meestal zijn we de enigen. Vanavond niet.

De Denen moeten het picknicken hebben uitgevonden. De buurtjes zijn namelijk niet de enigen die zo uitpakken. Overal om ons heen klapstoeltjes, plaids, dekens, dampende thermosflessen, borden, bestek en daartussen gezellig keuvelende Denen. Vooraan zitten de echte balletfans, achteraan – zoals wij, laatkomers – de mensen die de ‘hyggelig’-heid opzoeken; het algemene sfeertje van gezellig samen buiten genieten.

Het is in meerdere opzichten een eerste keer. Niet alleen voor ons de confrontatie met zoveel picknickende Denen tegelijk, maar voor zowel het publiek als de artiesten is dit een try-out. Het is voor het eerst dat het Koninklijk Ballet in de open lucht optreedt. En daarbij hoort dan ook voor het eerst (neem ik voor ’t gemak meer even aan) luid en welgemeend BOE-geroep. Van de koeien die zich verdreven voelen van hun stekkie, even nieuwsgierig komen aanrennen en hun mening geven. Als ze hartelijk worden uitgelachen trekt het verongelijkte vee zich besmuikt weer terug in de beschutting van het struikgewas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.