Inzoomen

Midden in de natuur leven maakt dat je er anders naar gaat kijken. Anders naar kunt kijken ook. Ons ‘jagen’ beperkt zich tot jagen-met-de-camera.

Soms worden we verrast door een hert, een ree of een slang. Soms zitten we in de tuin en kijken we alleen maar naar de acrobatische toeren van de huiszwaluwen die boven de terrasdeur een nest hebben. Of luisteren we naar de gezellig kletsende kwikstaartjes die de motjes tussen het droge gras zoeken. Maar wat we het liefst doen is letterlijk en figuurlijk tijd nemen om in te zoomen.

Vooral Jaap heeft er oog voor van alledaagse beestjes bijzondere beelden te maken. Buitenaardse wezens worden het, als we de macrofoto’s zien. Wat in het voorbijgaan gewoon een dikke libel lijkt, wordt uitvergroot op het beeldscherm van de laptop een adembenemend wezen met een lijf van vloeibaar goud en ragfijne zilveren vleugels. Zelfs een ordinaire vlieg op de keukenkraan krijgt iets magisch als je de moeite neemt hem van dichtbij genoeg te bekijken.

Ons vergapen aan dit soort natuurvondsten blijft niet beperkt tot levende wezens. We hebben deze zomer op de brede Deense stranden aan de Vesterhavet (de Westerzee) de kiezels en het zand ontdekt. Gebukt en met de blik naar beneden gericht loeren we als gebochelden zoekend naar dat ene frêle zeewiertje, dat ene glinsterende steentje. Elk klein kiezeltje herbergt een sprookje als je maar dichtbij genoeg durft te komen….

Vlieg op de keukenkraan
Vlieg op de keukenkraan
Magische kiezels...
Magische kiezels…
Een goudgeaderde libel
Een goudgeaderde libel
P1250220k
Onze ‘favoriete’ houding op het strand
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s