Klantenkaart

Een simpeler leven is een gezonder leven. In veel opzichten. Hoe minder dingen om je druk over te maken, hoe minder zorgen.

Ik leef al bijna een maand met een hoeveelheid kleding die in een emmer past (hier in gebruik als wasmachine, voetenspa, zoute-schoenendompelaar en in dit geval ook nog koffer, dus) – en dan nog weet ik ’s morgens soms niet wat ik aan moet trekken. Hier kan ik het wisselende weer de schuld geven van mijn getwijfel voor de zeer overzichtelijke kledingkast.

Met sausjes uit pakjes of zakjes het eten opsmukken doen we al langere tijd niet meer, ook al had dat in oorsprong een heel andere reden dan de wens om puurder te gaan leven. In de keuken van ons eerste vakantieonderkomen hier vond ik een schuurlapje dat er om vroeg gebruikt te worden om de overheerlijke nye Danske kartoffel mee te schrappen. Beetje vegen om het zand en de ruwste schil eraf te halen en klaar. Koken, flinke scheut Kroatische olijfolie er overheen (ja, daar hebben we nog een voorraad van, dus er mocht een speciale fles mee…) en smullen maar.

In een vage herinnering gebruikte mijn oma ook al zoiets, dus nieuw is het vast niet. Maar ik ben op zoek gegaan naar zo’n lapje voor thuis en heb iets veel beters gevonden: Skrub’a, een Danish Design schraphandschoen. Een kind kan de aardappels schillen, en zal het nog leuk vinden ook. Ik in ieder geval wel!

De aardappelschraphandschoen. En ze zijn er ook voor wortels, andere groenten en vis… 🙂

In beide huisjes waar we deze Deense zomermaand wonen, ontbreekt zowel wasmachine als afwasmachine. We doen dus niet alleen de was op de hand in de emmer, maar ook gezellig de afwas en dat blijkt dan een fluitje van een cent. Kost nog minder tijd dan het inruimen van de afwasmachine thuis. We hebben het vaker gezegd, maar nu dóen we het echt: we gaan in Nijmegen ook maar eens een afdruiprek introduceren.

Nu hadden we natuurlijk in Nederland bij de Blokker of desnoods bij Ikea zo’n rekje kunnen kopen, maar we zijn er inmiddels achter dat ons ‘bare minimum’ simpele leven wel een fikse Deense touch belieft. Na de Skrub’a volgt dus nu een Danish Design afdruiprekje, dat we vinden in een keukenspullenwinkel waar we vaker slagen.

Als we hier binnenkomen vraagt de dame achter de kassa of ze ons kan helpen. ‘Nej, tak’, zeg ik, ‘vi kigger’ – we kijken even. Zo ver ben ik al wel met de Deense les dat ik dit er zomaar uit kan floepen. Als we even later met het zwarte, opvouwbare opvaskestativ med drypbakke bij haar terug komen zegt ze iets wat we verstaan als ‘aha, jullie hebben gevonden wat je zocht’. Met ‘ja’ antwoorden is in dit geval makkelijk. To hundrede kroner is ook niet al te moeilijk te verstaan en zo beleef ik dan zomaar ineens mijn eerste simpele doch 100% Deense conversatie. Met als kers op de slagroom de vraag bij het afrekenen of we een klantenkaart hebben… Ha! Niet herkend als toerist! En misschien moeten we die klantenkaart inderdaad maar eens gaan aanvragen…

 

Een gedachte over “Klantenkaart

  1. Wat komt jullie ervaring met eenvoudiger leven mij bekend voor. Wij zijn regelmatig een maand op reis geweest voor het werk van mijn man. De eerste keren namen we koffers vol spullen mee, je weet maar nooit wat je nodig hebt…Maar inmiddels hebben we alleen nog handbagage bij ons…en dan nog blijft de helft vaak in de tas. Een heerlijke ervaring, die we hopen vast te kunnen houden tijdens ons volgende avontuur!
    Fijn om je berichten te volgen…
    lieve groet vanaf de camping in Bakkeveen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.