Volledig in vrede

‘Ooo, kijk nou eens’, roept Jaap als hij op een avond toch maar weer de Deense makelaars-app inschakelt. ‘Wat ik nou heb gevonden…’ Ik onderbreek mijn harpspel en schuif naast Jaap op de bank om mee te kijken. Een kunstenaarshuis. Voor wel erg weinig kronen. Unieke details binnen en buiten. Maar – in o zo schril contrast met het hyggelige en tot in de puntjes verzorgde Casa del Maja – een zootje. En op de verkeerde plek.

Had je nou niet even de afwas kunnen doen voordat de makelaar kwam voor foto’s?….

Ik hang aan Vang en directe omgeving; kan dit plekje nog niet loslaten. Jaaps nieuwe vondst staat een stuk zuidelijker in de regio Thy en verder van het natuurpark vandaan. Dit deel van de regio kennen we nog niet echt. Maar de foto’s en de advertentietekst geven genoeg stof tot nadenken. En genoeg redenen om deze locatie op ons lijstje te zetten om te gaan bekijken tijdens onze vakantie.

En zo staan we nu midden tussen velden graan, mais en andere gewassen. We zijn zo brutaal geweest na het passeren van het laatste huis aan de grindweg het karrespoor in te rijden dat naar het kunstenaarshuis leidt. Een blik door de ramen levert geen ander beeld op dan de makelaarsfoto’s, maar een blik om ons heen geeft wel de extra informatie die we nodig hadden. Wat een unieke plek! Nu snappen we de zin ‘de ideale accommodatie voor diegenen die willen worden volledig in vrede’, zoals Google eerder wat krukkig de advertentietekst vertaalde.

Een bijgebouwtje in het bos. Nu in gebruik als kippenhok, volgens de makelaar. Zonde!

Anders dan tijdens de vorige vakantie lopen we nu niet hard van stapel. Integendeel. We zijn een stuk wijzer geworden na Vang en vooral door Vang. We weten wat onze mogelijkheden en beperkingen zijn. We doen dus niks. Fantaseren er niet over, praten er nauwelijks over, maar vragen ons wel af: willen we hier iets mee? En zo ja, hoe pakken we dat aan?

We vragen, online (ideaal, zo makkelijk als dit kan!), het toestandsrapport van het huis op, zodat we een idee kunnen krijgen hoe haalbaar dit renovatieproject voor ons is. Verder heeft contact met de makelaar op dit moment nog geen nut. Daarom zetten we in op contact zoeken met de eigenaar en hem vragen of hij bereid is het te verhuren aan ons. Er gaan een paar dagen overheen voordat ik opnieuw Google inzet en zo diverse namen als bewoners van dit adres vind. Bij één van de namen staat een mailadres.

Ik trek de stoute schoenen aan en stuur een bericht. Met de vraag of deze Mikkel de eigenaar is. De volgende ochtend heb ik meteen antwoord. Nee, hij is niet de eigenaar, maar heeft er wel een tijdje gewoond. ‘It’s a very special place’, schrijft hij. Het huis is van een Ier, die inmiddels niet meer in Denemarken woont, maar Mikkel weet ook te melden wie voor de Ierse eigenaar de belangen behartigt.

We zijn verbaasd over de vanzelfsprekendheid en het vertrouwen waarmee een compleet onbekende ons zoveel vertelt. Weer een stapje verder. Maar ook weer nieuwe vragen voor ons om wat nachten over te slapen. Of wakker van te liggen…

 

3 gedachtes over “Volledig in vrede

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.