Bloemkool met beestjes

In de bladeren zitten grote gaten. Een kool met één bloem is het ook niet echt. Het zijn meer ‘bloemen’-kolen, en ze lijken op een kruising tussen romanesco en broccoli met uitbundige uitschieters. Mij maakt het niet uit hoe ze eruit zien. Ze ruiken heerlijk en dat belooft wat voor ons eerste avondmaal uit eigen tuin.

Tijdens onze afwezigheid zijn ze goed verzorgd door Moeder Natuur en als zij het liet afweten, door de kinderen en de buren. Daar hadden we dus niet bij stil gestaan toen we op anderhalve vierkante meter in de achtertuin een moestuintje begonnen en vervolgens vier weken op vakantie gingen. De rucola stond uitbundig geel te bloeien, en de salie was een leuk paars boeketje geworden.

Veel mooier zullen de bloemkolen niet meer worden, dus het is tijd om te oogsten. Ik haal ze alle vier met wortel en al uit de grond (kunnen straks de fors gegroeide tomatenplanten erin) en leg ze in de spoelbak in zout water. Deed mijn moeder vroeger met de andijvie, herinner ik me. Toen werden ze ook in de winkel inclusief beestjes verkocht, en die kwamen door het zoute water bovendrijven.

Het werkt: slakjes van diverse formaten doen verwoede pogingen het hoofd boven het zoute water te houden of kleven aan de wanden van de spoelbak. Brrr… zoveel had ik er nu ook weer niet verwacht. Ik vis ze er één voor één met een theelepel uit en mik ze in de groenafvalemmer. ‘Niet echt handig’, zegt Jaap in het voorbijgaan. ‘Daar kruipen ze zo weer uit’. En bedankt. Ik weet al waar ik van droom vannacht…

Lichtelijk griezelend pak ik elk roosje uit het water en inspecteer het kritisch. De ene na de andere groene rups openbaart zich. Oh kriebels… Met hetzelfde theelepeltje probeer ik ze uit de roosjes in de emmer te wippen. Gezellig bij de slakjes. Ik slaak de ene gil na de andere en vraag me hardop af of ik wel geschikt ben voor het pure, zelfvoorzienende leven dat we nastreven.

Maar vooruit: je moet wat over hebben voor je idealen, dus ik negeer moedig mijn rechtopstaande nekharen en kippenvel en pluk verder. Een half uur en een zere rug van het over de spoelbak gebukt staan later – weer wat geleerd: een groente-was-emmer kopen en die óp het aanrecht zetten is handiger – heb ik anderhalve kilo bloemenkool schoon aan de haak in de pan. Even blancheren, dan in de wok bij de kip. En wat kunnen mij die beestjes ook schelen; we eten vanavond een eiwitmaaltijd, dus een rups of slak past daar prima bij…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.