Het Zwitserleven gevoel

Op zoek naar een verantwoorde spaarrekening waar we geld opzij kunnen zetten voor de aankoop van ons volgende huis kom ik uit bij Zwitserleven. De club die het met haar gevleugelde uitdrukking tot in de Van Dale schopte, tot meest duurzame verzekeraar is uitgeroepen en ook nog eens een leuke rente biedt. Maar die kleine lettertjes hè…

Om daar uitsluitsel over te krijgen stuur ik een mail met specifieke vragen rond onze specifieke situatie. Dezelfde avond wordt er gebeld. Een aardige, enthousiaste dame vertelt me dat ze mijn mail ‘er even uitgepikt’ heeft om de vragen aan haar manager voor te leggen. ‘U gaat dus permanent in Denemarken wonen? Geen vakantiehuis kopen?’, vraagt ze nog voor de zekerheid. ‘Nee, geen vakantiehuis, dat mogen we niet’, reageer ik wat kribbig, alsof zij er wat aan kan doen…

Anderhalve dag later gaat de telefoon weer: ‘Hallo, met Karin’. Karin? In een fractie van een seconde flitsen er wat Karins voorbij die ik ken, maar nee. ‘Van Zwitserleven!’ Oh, die Karin! Ze is nog net zo enthousiast, en kan op alle vragen bevestigend antwoorden. Da’s mooi. ‘En dat nemen we allemaal in uw dossier op, zodat u precies weet waar u aan toe bent. En als we elkaar niet meer spreken, dan wens ik U vast heel veel plezier en een mooie toekomst in Denemarken!’ Karin ademt het Zwitserleven gevoel, met de Z van zekerheid en zorgeloos genieten.

Dat credo van de verzekeraar – ‘Zorgeloos genieten in de latere levensfase’ – is niet bepaald het onze. Wij proberen nu al te genieten, en maken daarvoor keuzes. We zijn ons terdege bewust van de ‘nadelen’ om op onze leeftijd de zekerheid van een vaste baan, een comfortabel eigen huis en alles wat vertrouwd is in te ruilen voor een onzekere financiële situatie, een klein oud huisje als klusproject en dat allemaal in een vreemd land met een vreemde taal. Zorgeloos? Nou, nee. Ons Zwitserleven gevoel is dus wat anders.

‘En daar mist ook nog wel wat aan hoor’, reageert Jaap later. Hij doelt erop dat we, geheel tegen onze gewoonte in, nog geen plannen voor een volgend bezoek aan Denemarken hebben. Dat hoeft hij geen tweede keer te zeggen. Ik ben al aan het filteren. De vorige keer stuitte ik op een mooi stekkie op een steenworp afstand van Vang. Nu vind ik een huisje op loopafstand van het kunstenaarshuis bij Snedsted… Toeval? Daar geloof ik niet in. Het universum werkt gewoon mee. En dáár krijg ik nou mijn Zwitserleven Gevoel van. Met de G van Grote Grijns.

2 gedachtes over “Het Zwitserleven gevoel

  1. Leuk dat je zo meeleeft! 🙂 En ja, fantaseren geeft veel energie (en heel concreet vlakbij je fantasie-object een paar weken vertoeven om ter plekke de sfeer en de geur te ‘proeven’ ook!)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.