Volksopstand om een vaas

Wat gebeurt er als 16.000 Denen tegelijkertijd iets in hun mandje willen stoppen op de website van een soort Blokker? En dat “iets” is een unieke vaas, die voor een leuk bedrag wordt verkocht zodat Jens-met-de-pet ook de mogelijkheid heeft een stukje design in huis te halen? Dan gaat de site plat, verdwijnen winkelmandjes met inhoud en al in een soort zwart gat en breekt er een ware volksopstand uit.

Het was gisteren en vandaag aan de orde, en Jyllands Posten, de krant voor heel Jutland, deed daar uitgebreid en op Deense wijze verslag van: met de nodige zwarte humor. ‘Vase-gate’ was geboren. Onder de noemer ‘eerste-wereld-problemen’ schrijft de krant het drama van minuut tot minuut uit.

Denen zijn dol op design. Deens design, welteverstaan. Je telt niet echt mee als je thuis geen Butterflystoel van Arne Jacobsen hebt staan. Nog beter is het als boven je tafel dé Scandinavische keukentafellamp-bij-uitstek hangt: PH5, ontworpen door Poul Henningsen. ’t Was denk ik een van de redenen dat ik verliefd werd op Casa del Maja in Vang: dure designdingetjes nonchalant gemixt met Ikea-plundra; en koninklijk dure Royal Copenhagen-kopjes achteloos in gebruik als kruidenpotjes.

Ter gelegenheid van zijn 175-jarig bestaan bracht het Deense bedrijf Kähler deze dagen een jubileumvaas uit. Kähler maakt het neusje van de zalm op keramiekgebied. Veel van hun producten zijn in musea over de gehele wereld te vinden. Toen huishoudwinkel Imerco gisteren op haar site bekend maakte dat een gelimiteerd aantal van deze jubileumvazen voor slechts 350 Kronen (50 euro) vanaf 10 uur gekocht konden worden, maakte het bedrijf een enorme inschattingsfout.

Klokslag 10 uur probeerden namelijk 16.000 Denen tegelijk de vaas te bemachtigen. Gevolg: de hele site van Imerco plat. Zeven minuten later schrijft het bedrijf op zijn Facebooksite het understatement van de dag: ‘De vraag naar de mooie jubileumvaas is zo groot, dat we enige instabiliteit op onze site ervaren. We proberen het zo snel mogelijk op te lossen en we houden jullie hier op de hoogte’.

Dan barst het commentaar los. Met honderden tegelijk. Van serieuze woede en paniek (‘F**k, ik kan niks in mijn mandje leggen!’) tot verbijstering (‘Is-ie nu al uitverkocht dan?’ ‘Dat kan toch niet waar zijn?!’). Even voor half 1 bevestigt Imerco dat alle vazen in de winkels uitverkocht zijn, maar dat nog voldoende vazen online beschikbaar zijn. De site zou weer moeten werken. Helaas. Duizenden Denen proberen inmiddels al tweeëneenhalf uur lang met een muisklik een vaasje in hun bezit te krijgen. Of een eierwekker, zo laat één klant weten, maar ook dat lukt niet.

Imerco krijgt het steeds benauwder en de toon van de updates krijgt een jammerklank. Wij doen er echt alles aan om de problemen op de site te verhelpen. We werken er met man en macht aan. We hadden in onze wildste dromen niet kunnen vermoeden dat deze vaas zoveel verkeer op de site zou generen. Duizend-, duizendmaal dank voor jullie geduld…

Om half vijf komt Imerco opnieuw met een update. Hierin klinkt niet meer de totaal overrompelde jongste medewerker door, die dacht het leukste klusje te krijgen toen de baas tegen hem zei ‘ga jij de Facebookpagina maar bijhouden’. Nu lijkt de baas zelf aan het woord: ‘De situatie is op dit moment zo dat 16.000 Denen tegelijk hebben geprobeerd de Kählervaas te kopen. Deze vele klanten blokkeerden de site zodanig, dat het niemand is gelukt een aankoop te voltooien. We proberen de bestellingen in de volgorde waarin ze zijn ingevoerd te verwerken’. Deze mededeling levert meer dan 1000 reacties in zeer korte tijd op. De Denen zijn boos. Héél boos.

Aan het eind van de dag heeft de PR-persoon van Imerco bedacht hoe de woedende meute tevreden gesteld kan worden. ‘Lieve Kähler-fans, vanwege de overweldigende vraag naar de mooie Kähler-vazen bij Imerco, hebben wij besloten alle Kählerproducten vrijdag, zaterdag en zondag met 20% korting aan te bieden. We hopen dat jullie iets van je gading kunnen vinden en wensen jullie nog een fijne dag. Met vriendelijke groet, Imerco’.

Vandaag worden op de Deense versie van Marktplaats de vazen bij bosjes aangeboden. Hoogste bod tot nu toe: 1600 Kronen. Dat is 215 euro. En wat ik persoonlijk nog het ergste vind: het is een foeilelijke vaas!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s