Boerenmysteries en boerenkool

Al lang voor het ochtendgloren waren ze te horen: de voertuigen van boeren uit de omgeving. En de hele dag is het een drukte-van-jewelste gebleven van trekkers met diverse aanhangwagens, op de doorgaande weg achter ons vakantiehuis en op de velden om ons heen.

Trekkers rijden af en aan…

Wij – onbenullige stadsbewoners – krijgen er een beetje een ongemakkelijk gevoel bij: slaat het weer soms om, dat er op deze zonnige zondag zo hard gewerkt moet worden? Want dat is inmiddels wel de ervaring die we met agrarisch Denemarken hebben: als de boeren hun gras binnenhalen, komt er regen. Maar onze weer-app spreekt dat tegen…

Heel bewust hebben we deze keer voor een zeer afwijkend vakantie-adres gekozen. Niet middenin de natuur, aan zee of fjord of ver weg van wegen en verkeer. Deze keer wonen we in het hart van het boeren-Jutland, tussen rivier en doorgaande weg. En krijgen we dus veel mee van alle bedrijvigheid. En dat is ook de bedoeling: ruiken aan en luisteren naar het leven hier, op een steenworp afstand van Fred.

De boeren zwoegen voort: het is blijkbaar grasdag vandaag, want ik zie alleen dat er gemaaid, gekeerd, gekuild en heel veel heen en weer gereden wordt. Terwijl Jaap achter de laptop zwoegt aan zijn eerste klus als zelfstandige – toch mooi dat dit hier gewoon door kan gaan – vermaak ik me buiten met Odin en verbaas ik me over alle boerenactiviteit. Er valt nog heel veel te leren. Zoals waarom klokslag drie uur alle koeien van de achterbuurman ineens in sukkeldraf naar de stal komen. Alsof er een geheim signaal heeft geklonken. Drie uur ’s middags is toch geen melktijd?

… de achterbuurkoeien rennen in ganzenpas de stal in…

Er zal ongetwijfeld een tijd komen dat ik het verschil weet tussen ploegen en frezen. Tussen tarwe en gerst. Weet wanneer de mais geoogst moet worden en wanneer het suikerbietentijd is. Dat ik snap wat er wordt bedoeld met ‘de koe laat de melk schieten’, en dat dit kan door het horen van de melkmachine… (Ja, Google leert me dat koeien, net als honden, Pavlovreacties kunnen vertonen.)

Vooralsnog voel ik me een heel erg stadse deerne op het Deense platteland, dat over een paar jaar hopelijk toch ons thuis wordt. Nou ja, klein beginnen. Eerst de moestuin maar eens onder de knie krijgen. Huisboerin worden. Zodat we, als laatste experiment dit jaar, kunnen genieten van een paar maaltjes boerenkool.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.