Eendenvlees, kerstbier en varkensspek met huid

Tradities. In Denemarken lusten ze er wel pap van. Nou ja, liever misschien rødgrød med fløde – het Deense equivalent van ons ‘roggebrood’ als je wilt testen hoe goed de uitspraak van een allochtoon is – of julebryg. Kerstbier. Op het moment dat dit verkrijgbaar is, “voelt het alsof de eerste sneeuwvlok is gevallen en is het Kerstseizoen officieel begonnen in Denemarken”. De eerste vrijdagavond van november klokke negen – afgelopen vrijdag dus – was het zover.

Ooit begon deze traditie op de tweede woensdag van november, maar op dringend verzoek van een aanzienlijke groep afnemers is het vijftien jaar geleden verschoven naar de eerste vrijdag. Studenten zaten namelijk en masse met een houten kop op donderdag in de collegebanken…

En dan is het kerstseizoen nog maar net begonnen of het volgende feest wordt alweer gevierd: Sint Morten. Op de avond voorafgaand aan Sint Maarten eet iedere rechtgeaarde Deen eend. Een-derde van de totale jaarlijkse consumptie aan eendenvlees in Denemarken wordt op deze avond verorberd. Het is een opmaat voor Kerst, want dan gaat de rest van het Deense eendenvlees de pan in.

De Sint Maartensavond-traditie komt voort uit de legende dat Sint Maarten te bescheiden was om zich tot bisschop te laten wijden en zich daarom verstopte. In een schuur vol ganzen, die hem verraadden met hun gegak. Daar moesten ze voor boeten: de ganzen werden gevangen en opgegeten. Waarom de Denen nu eend eten in plaats van gans? Ganzenvlees schijnt droger te zijn dan eendenvlees, duurder en volgens sommige bronnen zijn de Deense ovens gewoon te klein… Arme eenden!

Tussen al deze feestelijkheden door – alsof er nog niet genoeg gegeten en gedronken wordt – mogen de Denen zich tot 16 november ook nog uitspreken over hun Nationale Gerecht. Waar kom je, als Deen, voor thuis? Wat neem je, als geëmigreerde Deen, mee terug naar je nieuwe moederland na een bezoek aan je geboorteplek? De verkiezing maakt onderdeel uit van een campagne om aandacht te vragen voor het ‘samen eten’ en het gebruik van lokale ingrediënten.

Ik moet eerlijk zeggen: de Deense keuken zal nooit de onze worden. Rødgrød med fløde (rode bessen met room), hèt toptoetje in Denemarken, heeft de finale van deze campagne niet gehaald. Net als de fameuze hotdog. Van de top acht waaruit de Denen hun nationalret kunnen kiezen, word ik niet echt blij: varkensvleespasteitjes, hamlappen, gehaktballen, gebakken haring… en waar ik acuut vlekken van krijg: fleskestæg – varkensfilet met spek en huid…

Wij eten vrijwel geen vlees meer, en al helemaal geen varken. Wij drinken geen alcohol meer, en al helemaal geen bier. We hopen maar dat het Deense smørrebrød, het enige gezonde gerecht in de top acht en veruit onze favoriet, gaat winnen. Maar tradities, sneeuwvlokken en kerstgevoel: ja, graag!

We staan dus te popelen om ons binnenkort weer even onder te dompelen in dit Denemarken-gevoel. En dat gaan we in een heel bijzonder onderkomen doen. Het is één van de vakantiehuizen van Hans, de man die we leerden kennen toen we probeerden Casa del Maja te kopen.

Filmpje: de Deense versie van de Amerikaanse Coca Cola Kersttruck…. 

 

 

 

3 gedachtes over “Eendenvlees, kerstbier en varkensspek met huid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.