Kraanvogels, een heilige en Vikinggraven

We hebben nog steeds contact. Afgelopen zomer werden we gastvrij onthaald in zijn boerderij aan de oever van de Limfjord. Hans, de wildvreemde man die ons begin dit jaar na tussenkomst van makelaar Mette aanbood te helpen bij de aankoop van het huis in Vang. Dát besloten we uiteindelijk niet te doen. Wel accepteerden we dankbaar zijn aanbod om eens een vakantie door te brengen in zijn sommerhus.

Hij heeft er meerdere, weten we inmiddels. Een groot en voor ons te duur huis in Skagen. Waar Kattegat en Skagerrak soms woest botsen, soms traag samenvloeien. Waar jaarlijks het grootste en oudste folkmuziekfestival van Denemarken wordt gehouden in straten, kroegen en tenten en wat Hans, zijn vrouw en vrienden elk jaar gezamenlijk bezoeken.

Skagen: het einde van Denemarken
Skagen: het einde van Denemarken (winter 2012)

Deze zomer woonden we twee weken in zijn vrij nieuwe, houten zomerhuis in de buurt van de Bulbjerg. Prachtige omgeving met de enige klif in Denemarken waar een enorme kolonie drieteenmeeuwen broedt. Wij genoten in de tuin net zo veel van de huiszwaluwen, die boven de achterdeur hun nest hadden. Dit plekje bleek een fijn uitgangspunt voor verkenning van het noordelijk deel van Thy.

En dan heeft Hans nog een hyggeligt bondehus: een gezellig klein boerderijtje met rieten dak. Uit 1802. Grotendeels origineel, maar waar nodig voorzien van hedendaags comfort. Het gele huis ligt op de grens van de gemeenten Vestervig en Hurup, in het zuiden van Thy. Zicht op de Limfjord, met daar achter de zee. Het strookje land er tussenin is de Agger Tange, een groot vogelreservaat waar je met een beetje mazzel kraanvogels kunt zien dansen.

De klifachtige kust aan het Limfjord bij Vestervig, winter 2010
De klifachtige kust aan het Limfjord bij Vestervig, winter 2010

In Vestervig begon ooit onze liefde voor deze streek in Denemarken, tijdens een wintervakantie. En nu zijn we hier terug voor een hernieuwde kennismaking met dit bijzondere stukje van Thy-zuid. De kust van dit deel van de Limfjord heeft bijna iets Iers. De ribbelige grasheuvels rijzen steil boven het ondiepe water en smalle strand omhoog. In het glooiende land erachter priemen hier en daar midden op de landbouwgronden minibergjes als puntige borsten omhoog: oude Vikinggraven.

Vestervig was ten tijde van de Vikingen een belangrijke handelsplaats. Het is ook om deze reden dat de oudste abdij van Denemarken in Vestervig staat – en het is dan ook eigenlijk geen wonder dat de eerste heilige van Denemarken, St. Thøger of Theodgar, hier vandaan komt en begraven ligt. Mooi verhaal, maar daarover later meer. Een óók in Vestervig: een van de twee kleinste kerkjes van Denemarken, de Lodbjerg Kirke. Genoeg te zien, te beleven en te herontdekken dus!

 

Ons onderkomen voor een hernieuwde kennismaking met het zuidelijk deel van Thy
Ons onderkomen voor een hernieuwde kennismaking met het zuidelijk deel van Thy

Een gedachte over “Kraanvogels, een heilige en Vikinggraven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.