Het Gele Huis

De Krik Vig, inham van de Limfjord waar het Gele Huis aan ligt, weerspiegelt de grijze lucht
De Krik Vig, inham van de Limfjord waar het Gele Huis aan ligt, weerspiegelt de grijze lucht

Zo grijs, nat en kil hebben we Denemarken nog niet meegemaakt. Dagenlang blijft de dikke bewolking laag hangen. Het miezert. Geen wind, en als zich wat lucht verplaatst is het vanuit het oosten. Het water in het fjord is spiegelglad. Maar binnen in het Gele Huis is het warm en knus: de houtkachel is aan, evenals de lampjes in de Deense houten kerstboom.

De kachel brandt, de lampjes in de houten kerstboom ook... we installeren ons in het Gele Huis
De kachel brandt, de lampjes in de houten kerstboom ook… we installeren ons in het Gele Huis

Toen we aankwamen stond Hans ons op te wachten, met de sleutel en een doos vol brandhout om een eerste vuur te kunnen stoken. Attent! Niet nodig, want er is ook elektrische verwarming in dit huis, maar blijkbaar heeft hij de pyromaan in Jaap herkend. Of snapt hij inmiddels dat wij wel heel erg van hyggelig houden – en er is immers weinig gezelligs aan de warmte van een elektrieke radiator.

Het Gele Huis, zoals Hans het noemt, is klein en knus. Lage balkenplafonds (handig, als je hier het plafond wilt witten!), kleine raampjes met spijlen (minder handig, als dit in de verf gezet moet worden…), de inrichting in de kleuren van het landschap: zacht mosgroen, duinzandgeel, luchtlichtblauw, heidepaars en wolkengrijs. Veel authentieke details, en dat samen met een zeer efficiënte inrichting zoals we dat inmiddels gewend zijn van de Deense vakantiehuizen.

Aan de ruimte – of misschien beter gezegd: het gebrek eraan vanuit het ruime Nijmeegse perspectief – zijn we verrassend snel gewend. Waren we aanvankelijk een beetje huiverig over de wel erg kleine doucheruimte, na een paar dagen blijkt het reuze mee te vallen. En we kunnen zelfs kiezen waar we gaan slapen: boven, gezellig onder de rieten kap, achter het raam met luiken, of beneden.

Het wordt beneden. Een goede keus, zo blijkt als een paar dagen later de bewolking breekt en we wakker worden met een pastelkleurige zonsopkomst die een mooie dag belooft.

Zonsopkomst na de eerste heldere (vries)nacht
Zonsopkomst na de eerste heldere (vries)nacht

 

3 gedachtes over “Het Gele Huis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.