Juthok

‘Het hout wordt niet voor u gezaagd. Maar mocht het te lang zijn – of de auto te klein – dan kunt u een zaag lenen bij de kassa’. Het argument om dan toch maar niet dat hele eind hout van 2.70 mee te nemen, waar we maar een klein stukje van nodig hebben om een lichtstrip in de keuken achter te verbergen, vervalt hiermee. Jaap zaagt, en voor de overige 2 meter van de lat vinden we ook wel weer een bestemming.

Dat was een makkie, vergeleken met de ‘klus’ waar we nu voor staan. We zijn op het strand boven Agger als we een perfecte eikenhouten balk vinden. Aangespoeld, net als een aantal boomstammen, met de straffe westenwind gisteren. Hanteerbaar voor ons tweeën, maar past-ie in de auto? We zeulen het stuk vanaf de branding naar de auto, en zie: tot op de millimeter klem tussen dashboard rechtsvoor en achterklep links achter.

Het eerste gejutte bouwhout is er, nu nog een bijpassend bouwplan. Gaan we dit gebruiken voor een fietsenhok naast de schuur? Of voor het tuinhuis achterin de tuin, van waaruit we het mooiste zicht op natuurgebied Agger Tange, het fjord en de zee hebben? Of wordt het dé draagbalk voor het klompenhok voor de voordeur? Hoe dan ook: dit eerste serieuze stuk juthout krijgt in de toekomst ergens een ereplaats.

En dan nu nog even terug naar het strand om die machtige, vast-niet-te-tillen, door zout en zand gladgeschuurde boomstam te halen… ‘Hadden we nou de Jeep nog maar’, verzucht Jaap op dit soort momenten. Dat roept hij wel vaker, en meestal komen we samen tot de conclusie: nee, een Jeep past echt niet meer bij onze nieuwe manier van leven. Maar op dit soort momenten kan ik hem echt geen ongelijk geven…

Zou de gejutte balk een prominente plaats kunnen krijgen in het klompenhok?
Zou de gejutte balk een prominente plaats kunnen krijgen in het klompenhok?

2 gedachtes over “Juthok

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.