De naaktslak en de hooivork

Van alle acht zo zorgvuldig met bescherming van wc-rolletjes geplante zonnebloemen staan er nog maar drie, waarvan twee alleen nog met stengel – al het blad is aangevreten of opgevreten door hordes zwarte naaktslakken. Slechts één staat er in relatief volle glorie bij: slechts 25 cm hoog, terwijl haar soortgenoten in Nijmegen op hetzelfde moment al ruim een meter hoger zijn. Oeioei… van het gewenste en gehoopte ‘stevige wortelen’ komt hier vooralsnog weinig terecht…

Zo troffen we ons zonnebloementuintje aan bij aankomst. Triest!
Zo troffen we ons zonnebloementuintje aan bij aankomst. Triest!

We moeten nog veel leren over tuinieren op de Thise klei. Zo is het ook een kwestie van omdenken dat we hier geen stadstuin hebben waar je op een mooie zondagnamiddag een beetje in schoffelt om het onkruidvrij te maken, maar een glooiend stuk gras omzoomd door bomen en struiken. Dat gras wordt tijdens onze afwezigheid netjes door Konrad op zijn zitmaaier bijgehouden – met zo’n zitmaaier kan hij in een uur doen waar ik met ons accumaaiertje toch al gauw een dag voor nodig heb. Maar met diezelfde zitmaaier komt Konrad helaas niet in alle hoeken… Wat we gehoopt hadden voor onze zonnebloemen, blijkt bewaarheid voor het gras in al die onbereikbare hoeken: dat staat bijna een meter hoog, met daartussendoor akelig woekerend kleefkruid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jaap neemt nooit teveel hooi op zijn vork 😉

Op de eerste zondagmiddag dat we hier zijn denk ik nog enthousiast: dat knip en hark en trek ik wel even weg. Inmiddels zijn we een zondag verder en een week wijzer: dat er in Jaap gelukkig net geen goeie boer verloren gaat; dat er niets zo bewerkelijk is als gras in je tuin; en dat we spieren hebben waarvan we het bestaan niet vermoedden. Jaap heeft de zeis en de hooivork gehanteerd alsof hij nooit anders heeft gedaan, ik heb overuren gedraaid met mijn accumaaiertje – alleen al in de hoekjes!

‘Neem je niet teveel hooi op je vork, lieverd?’ krijgt hier een heel andere betekenis dan in Nederland. Evenals het trots geconstateerde: ‘We winnen terrein!’ En morgen gaan we op alle slakken zout leggen.

De naaktslakken halen acrobatische toeren uit om bij het lekkerste hapje te kunnen komen
De naaktslakken halen acrobatische toeren uit om bij het lekkerste hapje te kunnen komen

Een gedachte over “De naaktslak en de hooivork

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.