Spannende momenten

Er gaan dagen voorbij zonder dat we er aan denken. Het begint te wennen. Maar vlak na het moment dat er uit het zojuist gemonteerde stopcontact een steekvlam komt, er een harde knal klinkt en Jaaps hand zwart blakert – ja, dat was mijn eerste indruk, achteraf bleek het ‘slechts’ een veeg roet te zijn – vlak na zo’n moment, dan komt de behoefte toch wel weer even héél sterk opzetten. Aan een sigaret.

We roken al ruim een maand niet meer. We vonden het tijd voor een nieuwe stap richting ons Nieuwe Leven. Voor mij niet zo’n heel grote opgave, voor Jaap wel. Ik rookte zo’n 1 à 2 sigaretten per dag. De laatste keer dat ik dit in een ziekenhuis op een vragenlijst moest invullen, vroeg de arts me bij het doornemen: pákjes??!! Nou, dat viel dus mee… Maar Jaap kwam wel aan dat pakje, en diverse eerdere pogingen strandden. Deze keer dus maar de hulp van de huisarts ingeroepen en medicinale ondersteuning.

De bijsluiter bij deze pilletjes is zo groot als een ouderwets formaat dagblad. Eng. Grotendeels gevuld met mogelijke bijwerkingen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het ervan krijgen. De eerste dagen was Jaap er zo beroerd van dat we ons afvroegen of in dit geval het middel niet erger was dan de kwaal, maar Jaap was vastbesloten deze keer: nee, ik wil en zal nu stoppen met roken, en dus ga ik door met die pillen.

En – ze doen ook waar ze voor bedoeld zijn: het verlangen naar een sigaret én de ontwenningsverschijnselen onderdrukken. Natuurlijk zijn er nog steeds vaste momenten dat (vooral) Jaap een sigaret mist. Niet de nicotine, maar de gewoonte. Bij de koffie. Na het eten. Tijdens een kluspauze. Of op spannende momenten, als er iets misgaat, en vandaag was zo’n dag waarop dat verschillende keren gebeurde.

Al die keren had ik mijn moeilijke momentjes. Hadden we nog sigaretten in huis gehad, dan was ik vandaag ruim over mijn taks gegaan. Jaap heb ik er niet over gehoord. Alsof hij nooit heeft gerookt…

roken
Jaap heeft een app die bijhoudt hoe lang je al niet meer rookt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.