De boodschap van het geldboompje

Jaren geleden, toen het laatste stof uit de verbouwde woonkamer was geveegd, kochten we een nieuwe kamerplant. Een forse, want hij mocht centraal in de nieuwe kamer als blikvanger fungeren. Het werd een pachira aquatica, ook wel ‘boom van de rijkdom’ genoemd. En omdat we ons op dat moment erg rijk voelden met ons vernieuwde huis, was het een mooie symbolische aanschaf.

Volgens de leer van de feng shui is een plant – zolang het geen cactus is! – sowieso al een element dat welvaart en geluk in huis brengt. Deze plant met vijf ovale bladeren aan elke tak voegt daar nog iets extra’s aan toe: elk blad symboliseert een element – metaal, water, hout, vuur en aarde. Alle bladeren samen ‘vangen’ het geld en de in elkaar gevlochten stammen van de pachira houden het vast. ‘Maar bovenal is het een mooie plant die makkelijk is te verzorgen!’, zo eindigt de tekst op het kaartje dat aan de pachira vastzat.

En dat laatste sprak mij óók erg aan. Ik heb een gat in mijn hand, en géén groene vingers. ‘Ingewikkelde’ kamerplanten als cyclamen of orchideeën redden het bij mij niet. Mijn moeder hield deze soorten jaar na jaar niet alleen in leven, maar kreeg ze zelfs keer op keer weer in bloei. Wil ik mooie, glanzende en bloeiende planten in huis dan betekent dat elke jaar nieuwe kopen – en zo zijn planten en financiën bij mij net zo vervlochten als de stammen van de pachira.

Gezien de eenvoudige verzorgingsinstructies zou het mij met dit geldboompje moeten lukken. En inderdaad: met elke eerste van de maand een gieter water en af en toe wat nevel op de bladeren bleek de pachira lange tijd zeer tevreden. Tot eind vorig jaar langzaam maar zeker de bladvijftallen viertallen werden, en erger. Hele takken vergeelden en lieten los van de stam.

Ik gaf het boompje niet meer trouw elke maand water, en ook het vernevelen schoot er wel eens bij in. Het was enkele maanden nadat Jaap zijn eigen bedrijf was gestart – en er niet meer trouw elke 24e van de maand een ‘gietertje’ salaris werd geleegd. Het was rond de tijd dat we het Gele Huis vonden. Ik had moeite met het onzekere zelfstandig-ondernemersbestaan, en onze gedachten, ons geld en onze fysiek bevonden zich vaak in Denemarken. Terwijl wij ons met plastic kamerplanten rijk voelden in ons eenvoudige stulpje in Jutland, verkommerde de boom van de rijkdom in Nijmegen.

Enkele weken geleden, vlak voor ons laatste verblijf in het Gele Huis, besloot ik ook de laatste van de drie stammetjes te kortwieken – de eerste twee hadden eerder al kennis gemaakt met de snoeischaar. Bij terugkomst zou de gevlochten stam in de kliko verdwijnen. Misschien was het tijd voor een nieuwe, glanzende kamerplant.

Maar zie: daar steekt de geldboom nu zelf een stokje voor – net als Jaap. Ineens groeit er, heel voorzichtig, aan de dood gedachte stam nieuwe ‘rijkdom’. Alsof er een tropisch paradijsje ontstaat, zo ontvouwen zich nieuwe bladvijftallen in miniatuur. ’t Is geen gezicht: de grote pot, de forse gevlochten stam en dan die miniparasolletjes bovenop. Maar ik heb eerbied genoeg voor de tekens van Moeder Natuur om de gieter weer te pakken, de plantenspuit en misschien ook wel een beetje pokon, in plaats van de kliko. En zou dat rare gevoel in mijn hand hier ook iets mee te maken hebben?

Héél voorzichtig groeit er nieuwe 'welvaart' aan de doodgewaande boom van de rijkdom... ;-)
Héél voorzichtig groeit er nieuwe ‘welvaart’ aan de doodgewaande boom van de rijkdom… 😉

2 gedachtes over “De boodschap van het geldboompje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.