De stilte na de storm

En toen was het ineens stil. Zomaar. Van het ene op het andere moment. Zó stil dat we de zee – hemelsbreed hier 6 kilometer vandaan – kunnen horen ruisen. Want die is nog niet meteen tot bedaren gekomen. De golven zijn nog hoog en woelig. Maar de wind is weg, en de zon is terug. Vandaag van 8.50 tot 15.46 om precies te zijn. En wat doen wij op een zonnige, windstille dag op het strand na een stevige zuidwester storm? Juist: jutten!

Er is veel aangespoeld: heel veel hout – balken en boomstammen – en schoenen. Geen enkel compleet paar natuurlijk, dus daar hebben we niet zoveel aan. Een geweldig dikke boomstam zou een perfect bankje voor het Gele Huis kunnen zijn, maar dan hebben we een heftruck en een tractor nodig. Gaat ook niet werken. Maar die balken en een mooie eikenhouten plank, die krijgen we zonder probleem in de auto. Evenals een paar emmertjes zand.

22952610193_e451cb19ef_z
De ‘oogst’ op een paar vierkante meter strand aan schoeisel

Thuis laden we de buit uit, en begint Jaap struikgewas naast de schuur te slopen, waar ons fietsenhok moet komen. Enkele stukken van het gejutte hout zijn bestemd voor het geraamte van dit bouwsel. En ik ga met de emmertjes zand aan de slag. Niet voor de zandbak, maar voor het nekbrekend gladde plankier bij de voordeur.

2015-12-07 12.50.12
De houtoogst na de storm (ook van slechts een paar vierkante meter strand)

De planken zijn hier en daar flink verrot, en overal voorzien van een dikke laag mos en alg en dat is in de weersomstandigheden van de afgelopen dagen levensgevaarlijk. Het strandzand dient dus als anti-slipmiddel óp het hout, en als basislaag voor een nieuwe bestrating waar het tussen de kieren door valt. We zijn er nog niet uit wat het moet worden: andere planken, grind, ergens een tweedehands partij stenen op de kop tikken? We hebben nog even de tijd om erover na te denken.

2015-12-07 14.41.58
Rechts naast de schuur moet de fietsenstalling komen
2015-12-07 14.41.11
Het plankier bij de voordeur schoongeschuurd met strandzand

Morgen een experiment met ander – niet gejut – hout: we gaan bekijken of we het Gele Huis met potdekselplanken kunnen bekleden. De muren zijn weliswaar dik, maar enkelsteens. Isolatiewaarde G dus, en dat willen we toch wel graag een eindje richting A brengen. Een 12 cm dikke laag aan de binnenkant aanbrengen – wat op zich natuurlijk veel logischer zou zijn – is niet echt een optie gezien het weinige aantal vierkante meters dat we hier binnen hebben. Het is genoeg zo, maar veel minder moet het ook niet worden. Isoleren aan de buitenkant is dus de enige mogelijkheid. Maar dat verandert het uiterlijk ingrijpend… en willen we dat?

gamlebondehusmedtræ
Het Gele Huis 2.0 (en denk hier dan een rieten dak bij… 😉 )

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.