Julepynt en andere hygge

Na het gemodder van gisteren zijn we vandaag maar eens kreatief met kerst bezig geweest. Het regende (zoals voorspeld) het grootste deel van de dag, dus mooi weer voor julepynt. Een woord wat ik al vaker zag, maar pas vertaalde in het kader van onze afspraak voor dit verblijf: proberen zoveel mogelijk Deens te leren in de praktijk.

Dat betekent onder meer boodschappenlijstjes in het Deens. Weten we het Deense equivalent van onze Nederlandse benodigdheden niet, dan zoeken we het op. En dat geldt ook voor andersom. Zien we een Deens woord waarvan we de betekenis niet kunnen raden, dan zoeken we het op. Zo schreef Hans ons een mail waarin hij repte over lekker bezig zijn met julepynt. Nu dacht ik altijd dat dit een soort kerstbier was, maar in de context van de mail kon dit niet kloppen. Het blijkt kerstversiering te zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Van kunstkerstboom in Nijmegen (die nu overigens in de Franse Ardennen bij een oud-collega opgezet gaat worden 😀 ) …

Dus: eindelijk eens aan de slag met mijn door water, zout en zand gladgeschuurde stokken. Met behulp van paktouw aan elkaar geknoopt en voilà: de al jaren in ’t hoofd zittende stokkenboom was een feit. Tweedimensionaal, want voor een boom van drie dimensies hebben we geen ruimte hier.

DSC01976
… naar een stokkenboom in Denemarken. De julepynt is wat minder, maar nog wel hetzelfde

Mede om die reden ook de (kunst)kerstboom verkocht, alle ballen en heul veul andere julepynt. Jarenlang elke kerst weer met trends meegegaan en zo verzamel je tot je grote schrik een aardig zoldertje vol spullen die je na die ene keer eigenlijk nooit meer tevoorschijn haalt – want: trendgevoelig. Maar nu is alles weg, staan we anders in het leven en hebben we alleen onze Russische kerstmannen, -bomen, sneeuwpoppen, matroesjka’s en huzaren nog om de stokkenboom mee te versieren. Ik zie het wel gebeuren dat we ooit alleen de stokkenboom ophangen, maar voor nu is dat nog een stap te ver…

DSC01842
En zo minimalistisch heeft ook wel wat hoor 😉

Verder in het ene krat julepynt dat we vorig jaar al meenamen naar het Gele Huis vooral Deense Dingen: julenisser (kabouters met rode puntmutsen, jaren geleden gekocht in het vissersdorp aan de overkant van het fjord waar we nu op uitkijken), wit gebreide engeltjes, in de vensterbank een klein balsahouten kerstboompje met verlichting en verder natuurlijk kaarsen, heel veel kaarsen. Om de lange donkere dagen toch zo hyggelig mogelijk te maken!

2 gedachtes over “Julepynt en andere hygge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.