Weersverwachting: slud eller sne!

We zijn goed en wel thuis als de duisternis invalt en we ineens met veel misbaar in de vorm van zwaai- en knipperlichten een brede vrachtwagen voorbij zien knipperen. ‘Het lijkt wel een strooiwagen’, zegt Jaap. ‘Ja hoor’, reageer ik, ‘de ijsbloemen staan ook al op de ramen’.

Als het vuur in de kachel weer brandt, een pannetje met soep daarop warm staat te worden en Odin knikkebollend vecht tegen de slaap na een zonnig dagje struinen door de duinen, leer ik op de site van het DMI een nieuw woord: slud. De weersverwachting voor morgen is: slud eller sne! IJzel of sneeuw. Jaap had gelijk. En zo eindigen we de dag zoals die begon: met knipperlicht.

Vanochtend was het de zon die in het ritme van een hartslag onze slaapkamer binnenknipperde dankzij een windmolen ten zuidoosten van ons. Vreemde gewaarwording! (filmpje!) Het was een lekker up-tempo begin van een hele mooie dag. Zo’n dag om de boom voor ons huis verder te snoeien, of verder te gaan met de bouw van het schuurtje. Of…

Nee, geen klussen vandaag. Onze handen, armen en schouders zeggen even ‘stop’, en daar luisteren we naar. In plaats daarvan het hart van ons geliefde Nationalpark opgezocht. Lekker gewandeld in de duinen en op het strand bij Vorupør, waar Odin letterlijk en figuurlijk helemaal los gaat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Man en hond gaan los in de duinen van Vorupør
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Magie op een leeg strand!

Daarna nog een spannende speurtocht in het bos bij Vang; spannend vooral voor Odin, want we volgen een wildspoor dat (o joepie) eindigt bij een poel waar het beestenspul blijkbaar komt drinken en zich ontlasten. Hertenpoep, dat krijgt Odin niet dagelijks!

Vervolgens nog een mooi ritje bij zonsondergang (15.44 uur vandaag) en net voor ’t donker weer thuis. Morgen dus ijzel of sneeuw. Ik ga voor dat laatste.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Windmolens bij zonsondergang; geen geknipper deze keer (en die wolken daar achter, dat zullen de sneeuwbrengers zijn 🙂 )

PS: op diezelfde site van het Deense KNMI zie ik statistieken. Het is dit jaar de op-één-na-natste-november geweest sinds 1874! Mij hoor je niet meer klagen over modder…

 

2 gedachtes over “Weersverwachting: slud eller sne!

  1. Zo gezellig vind ik dat als de strooiwagen langs rijdt. Of de sneeuwschuiver. Die wel een shitload aan sneeuw langs je oprit schuift, waar je dus *niet* doorheen kan rijden, zo merkten we vorig jaar. Toen we het halve durrep hadden lamgelegd door te blijven steken in de opgeveegde sneeuw, half op de weg.

    Geliked door 1 persoon

  2. Haha, kan me helemaal voorstellen ja! 😀 Dat zie ik hier ook nog wel een keer gebeuren. Gelukkig wonen we niet in een durp, dus een verkeersopstopping zullen we niet snel veroorzaken… We hopen dan maar op de buurboer met z’n trekker, om ons te komen redden!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.