Zo’n hutgevoel

Het zijn de laatste koopdagen voor Kerst. Hier een julemarked, daar een jule-udstilling. Heel verleidelijk allemaal, want: leuk Deens design tussen alle huisgebreide kabouters en andere zelfgemaakte kerstversiering. En hoe gezellig ook: ik ken mezelf – als ik over zo’n sfeervol verlicht marktje loop, kom ik toch weer thuis met een impulsaankoop van iets dat ik helemaal niet nodig heb.

Bovendien proberen we hier – nu al – zoveel mogelijk te leven volgens het motto: eerst kijken of het gejut, door ons zelf gemaakt of tweedehands gekocht kan worden. En aangezien er een forse stapel gejutte balken tegen de schuur aan ligt te wachten op een nieuwe bestemming, zijn we daar dit weekeinde mee aan de slag gegaan.

De mooie (eiken) planken waar ik tafels van wil maken moeten eerst nog een paar maanden drogen, maar een aantal gepekelde balken kan best wel nat en wel nu al verwerkt worden tot geraamte voor een nieuw hok. We hebben inmiddels besloten dat het geen fietsenhok wordt, maar een houthok. Waar de wind doorheen mag blazen om het hout te drogen. Kunnen de fietsen straks gewoon in de schuur.

Na het terugsnoeien van een enkele struik, het leggen van een fundering van zand, grind en bakstenen heeft Jaap de afgelopen dagen de eerste zware balken gelegd. Vervolgens is elke gejutte balk gekeurd en gemeten: welke past het best waar? Gisteren en vandaag gezaagd, getimmerd en geschroefd en langzaam maar zeker krijgt Het Hok vorm.

‘En weet je wat nou zo leuk is’, vraagt Jaap retorisch als hij klaar is met het geraamte. ‘Ik krijg hier zo’n hutgevoel van, zo’n gevoel dat ik vroeger als kind had als ik een hut gebouwd had, dan wilde ik er het liefst in blijven slapen…’ Toch fijn om te weten. Áls we een keer mot hebben, en het huis is (letterlijk) te klein, dat Jaap zich dan ergens lekker terug kan trekken…

zagen
Zagen… (het timmermansoog doet het nog goed! 😉 )
timmeren
Past perfect! Timmeren…
Jaapshok
Voorpret! Hutgevoel! De plankjes voor de wanden zijn overigens gekocht…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.