Op strooptocht

Hoeveel jaar komen we hier nu al rond kerst? En nóg dringt het blijkbaar niet tot ons door dat a. Kerst in Denemarken weliswaar al in november begint; b. ze hier jaren eerder dan in Nederland de 24-uurs-economie omarmden; maarrrr c. vrijwel alle winkels niet alleen Tweede Kerstdag en Eerste Kerstdag, maar ook de dag vóór Kerst zijn gesloten. Lukket. En we hebben nog eten nodig…

Oeps dus, op de ochtend dat we denken nog snel even wat laatste dingetjes te kunnen halen. Geen fantastische kerstmenu’s hoor, maar we willen toch wel, zoals elke dag van het jaar, gewoon, gezond en vooral lekker eten. Vlak voordat we in de auto stappen checkt Jaap de site van onze super nog even en komt dan tot de ontdekking dat niet alleen de Meny, maar ook de Fakta en de Super Brugsen vandaag al dicht zijn.

We zullen op strooptocht moeten. Langs de stalletjes en keetjes die bij veel huizen aan de kant van de weg staan met brandhout, zelfgemaakte jam en kerststukjes, en de laatste resten groenten uit de moestuin. Bij een aantal van die particulieren zijn we inmiddels voor verschillende producten vaste afnemer. En, dat zul je altijd zien op zo’n moment, dat betekent dat de portemonnee met muntgeld zo’n beetje leeg is. Dat wordt dus pinnen en hopen op wat briefjes van 100 kronen, en dan maar zien dat er ergens nog voor 100 kronen (ruim 13 euro – en da’s best veel voor spul in zo’n stalletje) aan eetbare dingen liggen. En anders heeft de verkoper een leuke kerstbonus in zijn geldkistje…

We maken ook nog even snel een rondje door koelkast en voorraadkast en komen tot de conclusie dat, mocht er ook niets meer bij particulieren te koop zijn, we niet van de honger zullen omkomen deze kerst. We hebben nog genoeg aardappels, een rode kool, twee zakken pasta, pesto, genoeg meel om nog één brood van te bakken… geen paniek dus. En ook de brokkendoos van Odin zit nog vol genoeg, dus de hond komt ook niks te kort.

Gewapend met één boodschappentas en de pinpas stranden we meteen al in het kleine plaatsje waar we het dichtstbij wonen, Vestervig. Hier halen we veel bij particulieren, en doen we eigenlijk nooit boodschappen bij de buurtsuper, Min Købmand. Het is een heel gezellig supermarktje, een beetje een winkeltje-van-sinkel. De sterke drank staat tussen de tampons en het vuurwerk tussen de RoundUp onkruidverdelger. Vier dingen die wij niet (meer) kopen, overigens.

De winkel wordt gerund door allochtonen. De vakkenvullers zijn vluchtelingen uit het asielzoekerscentrum, waar alleenstaande minderjarigen wonen. Vorig jaar was na een storm het dak van dit buurtsupertje beschadigd en werd er geld ingezameld voor een nieuw dak. Dat zit er inmiddels op. De inwoners van Vestervig zien het belang van een eigen dorpswinkel, nog even los van de sociale functie die het hier heeft.

De super is vandaag gewoon open. Morgen ook. Overmorgen ook. Drie dagen sluiten kunnen ze zich waarschijnlijk niet veroorloven; of wíllen ze niet, als dank voor de ruimhartigheid van hun dorpsgenoten. En hoogst waarschijnlijk zijn de personeelsleden geen christenen. Zijn ze gewoon blij dat ze elke dag mogen werken, kunnen werken, een zinvolle dagbesteding hebben.

Niet alles wat we nog zochten, hebben ze hier. En wat ze wel hebben, is natuurlijk duurder dan bij de ‘grote’ super. Toch nemen we zelfs meer mee dan op het lijstje staat. Ze kunnen elke cent omzet gebruiken hier. Waarom komen we hier niet vaker?

En zo staat op ons menu voor kerstavond in rapsolie gebakken Vestervigse  aardappeltjes, gestoomde Spaanse blomkål met een lichtgebonden sausje van öko-pindakaas en havermelk, een heerlijk glas Deens kraanwater en als toetje skyr met zelfgemaakt duindoornsap. En voor Odin een onverwachte kluif!

2 gedachtes over “Op strooptocht

  1. Wat enorm leuk om te lezen hoe jullie leven zo rondom kerst !!!!
    Maar vooral aan iedereen denken tot de hond aan toe.
    Hele fijne dagen in Denemarken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.