Het Zwanenmeer en natte voeten

DSC03583
Het zwanenmeer voor ons huis. Voor ons plezier, voor de boer dubbel verdriet… (land onder water, en nu ook nog alles-opvretende-zwanen erin)

Zwanen in ons meer! Een heel gezin dobbert, af en toe allemaal met de kont omhoog, met de wind mee in het water voor ons huis. In veel van dit soort plassen op de landbouwgronden om ons heen zien we af en toe hele scholen ganzen, of wilde (zingende) zwanen. Die overwinteren hier tegenwoordig, tot groot verdriet van de boeren, want ze laten niets van het land heel. Voor ons is de komst van de zwanen een mooi kerstcadeautje.

‘Zwaan herinnert je eraan dat je nieuwe dingen moet uitproberen terwijl je ondertussen vast blijft houden aan je huidige zekerheden. Hij moedigt je aan om niet bang te zijn natte voeten te krijgen tijdens nieuwe ondernemingen, maar tegelijkertijd nooit zover te gaan als blindelings in het water te springen en alles wat je hebt bereikt in de steek te laten. De zwaan geeft je een lesje in balans.’

Soms heb ik het moeilijk ‘in de wachtkamer’. De periode, zo genoemd in onze emigratiecursus, dat je weet dat je gaat vertrekken, maar je moet nog op iets wachten: werk vinden daar, je huis verkopen hier. Dat laatste gaat voor ons centraal staan komend jaar. Zal een bijzonder moment worden, als dat bordje Te Koop in de voortuin wordt geplaatst. Maar voor ’t zover is…

Wie ons kent, of ons al een tijdje volgt, weet dat we enthousiaste klussers zijn. Soms iets te enthousiast en dan maken we niet af waar we aan begonnen, maar stomen door naar het volgende project… Daar worden we nu fijn mee geconfronteerd. In ons Nijmeegse huis moeten nog aardig wat puntjes op de i worden gezet voordat we een makelaar willen uitnodigen.

En daar zit ‘m de crux de laatste tijd. Graag brengen we zoveel mogelijk tijd door in het Gele Huis, in de aanloop naar definitief hier komen wonen, maar dat betekent dat we niet werken aan het verkoopklaar maken van het Grote Huis. Hoe eerder we dat af hebben, hoe eerder het in de verkoop kan, hoe eerder… nou ja, je snapt het wel denk ik 😉 Dat we waarschijnlijk nog zeker een jaar in die wachtkamer zullen doorbrengen, omdat de huizenmarkt nu eenmaal nog steeds niet zodanig is dat we ons huis snel kwijt zullen zijn, bezorgt me soms frustratie-van-ongeduld-bij-voorbaat.

Intussen zitten wij natuurlijk in een bijna-ideale situatie van nieuwe dingen uitproberen terwijl we ondertussen ook nog zekerheden hebben om ons aan vast te houden. Veel emigranten zouden willen dat ze zich in zo’n luxe tussen-positie konden bevinden als wij! We laten alles wat we bereikt hebben niet zomaar in de steek. Een lesje in balans dus, van de zwanen vandaag.

En kijk, daar komt dan natuurlijk ook nog even een Deens sprookje voorbij:

‘Net zoals in het sprookje van het lelijke eendje van de Deen Hans Christian Andersen, heeft alles de tijd nodig om uit te groeien tot zoiets moois als een zwaan. Dat nieuwe dimensies zich voor je openen, wil nog niet zeggen dat je je nu moet haasten. Geduld en evenwicht zijn hier essentieel.’

DSC03543
Vader, moeder en twee nog grijze kinderen zwaan kijken of er nog iets te snaaien valt

Les geleerd, zwanengezin. Ik zal zolang het nodig is in de wachtkamer blijven vertoeven, zo nodig met natte voeten, maar niet blindelings in het water springen. En dan gaan we nu weer over tot de orde van de dag: het menu van Eerste Kerstdag.

Dat bestaat uit zoute koekjes bij het glas water als appetizer, gevolgd door öko-volkorenpasta in een saus van gebakken Deense champignons, Vestervigse moestuinprei en een gebakken uitje, op smaak & smeuïg gemaakt met wat groene kruiden, tamari, soyaroom en geitenkaas. Toetje: keuze uit skyr met duindoornsaus of een stuk pomelo.

Voor Odin vandaag geen kluif (hij heeft vanmorgen overgegeven en dat kwam vast door die kluif 😦  dus dan maar een extra lang kerstspelletje Zoek-Je-Speeltjes 🙂

3 gedachtes over “Het Zwanenmeer en natte voeten

  1. Wat bijzonder om dit verhaal, zoveel jaar na dato te lezen. Kom je ook uit Nijmegen? Waar staat jullie vorige huis? Ik vraag dit omdat ik in Nijmegen geboren ben. Na mijn studie in Arnhem ben ik daar 32 jaar blijven hangen en nu dan dus ook een emigratie. Maar niet zover weg! Zeker nu met de auto voelt Nederland dichterbij. Jullie maakten een grotere stap. Wat is er alweer veel gebeurd sindsdien…

    Geliked door 1 persoon

    1. Er is zeker veel gebeurd, bij ons allebei! 😉 Ik heb 19 jaar in Nijmegen gewoond (ben er niet geboren), in de Weezenhof in Dukenburg. Waar stond jouw geboortehuis? Leuk, dat je een oud-stadgenote bent!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.