In de ban van de bunker

Ik begin me een beetje zorgen te maken. We zijn al vrij laat vertrokken vanuit huis, en nu hebben we ook veel verder dan gepland op het strand gelopen. Zelfs Odin laat af en toe merken dat hij van onze leeftijd is en niet meer zo ongebreideld als eerder heen en weer kan blijven rennen. In dit druilerige weer kan het zomaar ineens donker zijn, en dan dwaal ik liever niet meer in de duinen rond…

We hebben de muts opgezet en het regenpak aangetrokken op deze grijze Tweede Kerstdag om een nieuw stukje van Agger Tange te verkennen. De strekdam op richting veerpont en dan ergens rechtsaf. Hemelsbreed (of als we een boot zouden hebben) is het ongeveer recht tegenover ons richting west, maar met de auto moeten we om de Krik Vig heen rijden.

Kobberøgårdvej_3_naar_Lange_Mole_Vej__7770_Vestervig__Denemarken_-_Google_Maps
Eindje omrijden… bij de gele pijl staat de toren, die we heel soms kunnen zien, als het erg helder weer is

Als we een eind op het strand hebben gelopen worden we ineens ‘de toren’ gewaar. Een gevaarte dat we bij helder weer soms kunnen zien. We hebben ons al vaak afgevraagd of dit een vogelspottoren in de duinen is, om het rijke vogelleven in de Tange te kunnen bestuderen, en nu doemt het ding ineens voor ons op, ver weg, op het strand. Dan móet het wel een bunker zijn.

DSC04530
Bunkers. Ooit onderdeel van het sterkste stukje Atlantikwall. In de verte de (scheve) toren

Op het strand bij Agger en noordelijker in Hanstholm hebben de Duitsers aardig wat beton achtergelaten in de vorm van bunkers. Ze worden langzaam maar zeker door het zand en de zee verzwolgen, en soms ook weer prijsgegeven: na de laatste westerstorm is hier zoveel zand aan de voet van de duinen weggeslagen dat een eerder verborgen bunker er onder vandaan is gekomen.

Als achteloos weggegooide speeltjes liggen ze her en der scheef in het zand weggezakt. Ik krijg er een ongelooflijk unheimisch gevoel van. Ik hoor de commandant van het Stützpunkt für Doppelgruppenunderstand tegen de westenwind in zijn bevelen schreeuwen… We lopen door tot de toren. De zee zuigt er omheen. Ik wil terug. Niet alleen vanwege de akelige rillingen die me over de rug lopen, maar ook omdat het stilletjesaan schemerig wordt.

DSC04568
De radarbunker van dichtbij

We keren de bunkers de rug toe en nemen de weg door de duinen terug. Het pad slingert echter steeds verder oostwaarts, en dat is niet de bedoeling. We dwalen af. We worden moe. Maar gelukkig laat Jaaps inwendige kompas hem niet in de steek – én heeft hij zijn telefoon bij zich, én hebben we bereik.

We zien op de digitale kaart dat we ons ter hoogte van de parkeerplaats bevinden waar de auto staat. We vinden een dwarspad en zien de auto. Zucht van verlichting. Als we naar huis rijden, lijkt het ineens donker.

Thuis even opgezocht wat dit nu voor toren is geweest. Het was een Arnsbach radarbunker V174. En als ik verder lees stuit ik op het volgende:

“Op 11 april 1940 verkende de Duitse marine de kust en de duinen bij Agger Tange voor de vestiging van een batterij. De bouw van de bunkers begon in de zomer van 1942 en duurde tot 1944. Tot de bouw ineens werd gestopt. De Duitsers besloten om de posten verder te verplaatsen landinwaarts, en wel in Kobberø. Ze waren van mening dat er een te groot risico op overstromingen was op de locatie bij Agger Tange. De bouw van bunkers in Kobberø werd echter nooit gestart, omdat de oorlog eindigde.”

Kippenvel. Raar idee. Als de oorlog langer had geduurd, was het Gele Huis misschien ook een Stützpunkt geworden. En hadden wij hier nu niet zo hyggelig gewoond…

3 gedachtes over “In de ban van de bunker

  1. Wat hebben die gasten allemaal met beton lopen sjouwen he? Echt bizar. Bij ons ook van die gebouwen. Als je vijf minuutjes omhoog klimt een radar-fundament, en even verderop dit: http://www.festningsverk.no/Justoya.htm Hadden ze ook nog een ‘hok’ voor de Russische gevangenen…. brrr. Ik krijg bij het zien van jouw foto’s al rillingen, in het echt zal het vreselijk unheimisch wezen, ik kan het me gelijk voorstellen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.