In de minimaliseerflow

Het was even omschakelen toen we hier weer waren. Natuurlijk: het huis, de omgeving. Maar vooral na het opruimen, uitruimen, een dagtaak hebben aan de stortplaats, tweedehandswinkels, Marktplaats en Bol. Ik zie het Hollandse huis langzaam maar zeker leger en ruimer worden, nu de meeste onzichtbare onnodige spullen (op zolder, achter gordijnen en schotten) weg zijn en ik aan zichtbare overbodige dingen begin.

En dan komen we in het Gele Huis, de belangrijkste reden dat ik in Nederland aan De Grote Opruiming ben begonnen. We hebben besloten dat we niet meer leefruimte nodig hebben dan er is in dit kleine boerderijtje (nou ja: een serre om nóg meer van het uitzicht te kunnen genieten staat nog wel op de verlanglijst) en hier zullen behalve hond en twee mensen ook alle spullen een plek moeten vinden die hond en wij nodig hebben of waar we blij van worden.

Omdat dit huis als vakantiehuis gebruikt werd, is het compleet ingericht verkocht. Meubels, pannen, bestek, zelfs een strijkbout en strijkplank staan hier! Dat doe ik in Nederland al zo weinig mogelijk, laat staan dat ik dat ooit tijdens een vakantie zou doen… maar goed: we hebben aanvankelijk alleen dierbare persoonlijke dingen meegenomen naar Denemarken; spullen waarvan we weten dat we die niet wegminimaliseren. Keramiek, Jaaps Bruun (zijn eerste beer), een oud Deens houten paard uit mijn ouderlijk huis, een pasteltekening van de plek in Kroatië waar het dromen begon en waar we aanvankelijk wilden gaan wonen…

Vervolgens zijn we een aantal nuttige spullen in Denemarken gaan vervangen omdat we die in Nederland dubbel hadden. Soms zelfs meer dan dubbel… En zo is inmiddels het vakantiehuisjesrommelbestekje vervangen door eigen bestek, dito het servies en zo ook het gereedschap. Alles met de gedachte: er gaat alleen mee wat we werkelijk nodig hebben en niet meer.

Hier valt – voorlopig – dus heel weinig op te ruimen, naar de stort te brengen of naar de Genbrug; op een lamp, wat kussens en nog wat vergeten bestekjes van de vorige bewoners na. Ik viel dus even in een opruimgat. En kon daar aardig goed mee omgaan, vond ik. Tot ik deze week de enige twee inbouwkasten in dit huis ging schilderen.

Nu weet ik zeker dat mijn koop-, verzamel- en bewaarwoede definitief is omgeslagen in een opruim- en minimaliseerflow. Ik bekijk de inhoud van onze toch al wel minimale kasten met andere ogen dan voorheen. Wat hebben we, sinds we hier komen, niet gebruikt? Hebben we het nu niet nodig, hebben we het dan over een paar weken of maanden ‘misschien’ nodig? Nee. Weg ermee dus.

Heerlijk! In twee fris geschilderde kasten staat nu alleen nog wat we echt dagelijks of wekelijks gebruiken. Lekker overzichtelijk. En dat is nu net de bedoeling van ons hele leven hier. Fris, en overzichtelijk.

keukengrijs2015-12-27 18.58.16
Frisse, grijze kasten in plaats van blauw-met-groezelig-geel. Inmiddels ook weer ingericht en niet alles wat erin stond weer teruggeplaatst… zelfs hier kan al geminimaliseerd worden! 😀

 

Een gedachte over “In de minimaliseerflow

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.