Vuurwerk

Waar we ook kijken, alles staat stil. Alles IS stil. We horen alleen de zee ruisen in de verte. Dit hebben we nog nooit meegemaakt: alle windmolens die we kunnen zien verroeren geen wiek. Over het algemeen draait er altijd nog wel eentje ergens twijfelend zijn rondjes, maar nu: niets. (filmpje!) Ons zwanenmeertje voor de deur is een perfecte spiegel.

Het is altijd even wennen als het hier niet waait. Het duurt even voor je bewust wordt: er mist iets. We hadden het er laatst met Hans nog over: hoe bijzonder het is als het even niet waait. Hij vertelde: ‘Je weet toch hoe de makelaars hier de omgeving verkopen? Het waait hier 360 dagen per jaar, en die andere 5… dan stormt het’. Deense humor, maar er zit wel een kern van waarheid in.

De nacht van oud op nieuw was al net zo rustig, net als vorig jaar. Heel af en toe ergens een knal, en rond middernacht het feestelijke lintje in de verte: het siervuurwerk dat vanuit vissersdorp Thyborøn werd afgestoken. Alle buren behalve de oosterbuurman waren thuis, maar (gelukkig) blijken dat geen fervente knalliefhebbers. En zo ging het oude jaar zonder al te veel bombarie over in het nieuwe.

En we worden wakker met een voorzichtig zonnetje! En blauwe lucht! En we horen vogels fluiten… het lijkt wel voorjaar. Een perfecte dag voor opnieuw een flinke wandeling door de Tange. Met bloot hoofd en blote handen, voor het eerst sinds we hier zijn. Op het strand en de parkeerplaats is het druk met surf-dudes uit Duitsland, maar als we de duinen induiken en onze blik op de Tange richten, zijn we weer alleen.

Nou ja, alleen… in het gezelschap van grote aantallen vogels. Zwanen, ganzen, eenden, snippen, meerkoeten, reigers… en dat zijn dan alleen nog maar de beesten die we met het blote oog herkennen.

DSC05069
In de Agger Tange met de blik oostwaarts, richting huis, gericht. Boven op die stuwwal wonen we

Voor morgen wordt er weer een stevige wind voorspeld. Uit het oosten. Met een temperatuur rond het vriespunt. Weer om binnen de kerstfrutsels op te gaan ruimen. Voor nu nog even genieten van de windstilte, de naderende vorst die al voorzichtig hoorbaar is in het knisperende gras, en de heldere hemel waar zich ook de Melkweg weer laat zien. Het mooiste vuurwerk wat er is.

 

2 gedachtes over “Vuurwerk

  1. Lijkt me zo onrustig, altijd die woei om je huis. Maar ook dat zal wel wennen. Bij jullie ook zo grijs nu? Het zou hier moeten gaan sneeuwen straks. Lekker guur echt winterweer, dat je je warme chocomel na een wandelingetje ook écht verdiend hebt! Geniet ervan ❤

    Like

  2. Is soms inderdaad onrustig, maar binnen horen we alleen het loeien in/van de kachel… en hier is het nu ook grijs, met een bijtende oostenwind. Die heet hier trouwens geen oostenwind maar ‘de wind die komt van Poetin’ 😉
    En laat die sneeuw maar komen! Heerlijk! Inclusief chocomel! Jullie ook een lekkere dag…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.