Niet handig

Soms koop je dingen waarvan je denkt dat het handig is, maar dat blijkt dan achteraf tegen te vallen. Of je koopt iets uit gewoonte. Een nieuwe leefstijl begint als een sneeuwvlok en wordt bijna als vanzelf een sneeuwbal. Helaas zijn er altijd nog wel momenten dat een oude gewoonte de kop op steekt en die bal waarvan je dacht dat die van mooie plaksneeuw was, als poeder uit elkaar valt.

Tegenwoordig denk ik goed na of ik iets echt nodig heb voordat ik het aanschaf. Of ‘nieuw’ per se moet, of dat het ook tweedehands kan. Door het opruimen en verkopen het afgelopen jaar van al die spullen die ongebruikt op Marktplaats zijn geëindigd ben ik me pas goed bewust geworden van de vele impuls aankopen in het verleden.

Kort na de intrek in het Gele Huis hebben we de ouderwetse, teakhouten, niet-onze-smaak salontafel eigenlijk zonder er goed over na te denken vervangen door een zwart exemplaar van de Dingen- en Spullenwinkel. Zo heet-ie: Ting&Sager, dingen en spullen dus. Een soort winkel van Sinkel met ouwe rommel, antiek, en alles daar tussenin. Achteraf vermoed ik dat we (zeer gewild) retro jaren vijftig Deens design hebben ingeleverd bij de plaatselijke Rode Kruiswinkel en heb ik dubbel spijt van toch weer zo’n impulsvlaag. Want na een aantal verblijven is duidelijk dat we hier – net zo min als in Nijmegen – een salontafel gebruiken. Er staat (stond) een plastic plantje stof op te vergaren, en twee Swazi Candles uit de Nijmeegse Wereldwinkel waar ik werk.

Nog zo’n impuls die achteraf niet handig bleek: in het kader van ‘simpel leven met zo min mogelijk elektriciteit’ heb ik vorig jaar op een vlooienmarktje een olielamp gekocht. In Nijmegen had ik nog een fles staan met lampolie uit de jaren 70 – van de vorige eeuw dus. Er zat wel een raar luchtje aan, maar omdat ik tegenwoordig ook oude voorraden opmaak indien nog bruikbaar ging de Old Dutch Farm Lamp Oil mee naar het Gele Huis en werd in de nieuwe aanwinst gegoten.

Na een paar keer in de vreselijke kerosinewalm te hebben gezeten en elke vijf minuten het lontje omhoog te hebben gedraaid wist ik: niet handig. Bovendien is een ledlampje aanknippen dat werkt op elektriciteit die door de wind wordt geleverd ook nog eens milieuvriendelijker dan walmende aardolie die ver over datum is.

En, ik schreef er al eerder over, het minimaliseervirus slaat nu zelfs al in het kleine Gele Huis toe. Dingen en spullen waarvan ik maanden geleden nog dacht: leuk! of: handig! of: misschien ooit nog nodig en die ik her en der netjes had opgeborgen, hebben het nu ook moeten ontgelden. Gevolg: we hebben één compleet lege keukenkast en de hems is ineens ook een stuk leger na opnieuw een rit naar de eerder genoemde Rode Kruiswinkel.

En in die lege ruimte boven staat nu onze zwarte tafel. Op proef. Totdat we echt heel erg zeker weten dat het geen impuls is dat we denken geen salontafel nodig te hebben. Odin weet het nu al. Die heeft er zomaar ineens drie vierkante meter rol-, ren- en speelruimte bij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Odins speelkamer
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zoek de verschillen

2 gedachtes over “Niet handig

  1. Valt bij jullie de stroom nooit uit? Hier wel. Dan is het wel weer handig.. en voor buiten, op avonden dat het niet tot 11 uur licht is maar wel te mooi voor binnen. Geen salontafel is mooi, maar heb zelfs onze kist vandaag weer naar binnen gesleept. Er liggen e-readers, telefoons, glazen en voeten op. We misten hem. Zo grappig hoe dat per persoon anders is! Maar alles wat je niet nodig hebt is mooi meegenomen toch?

    Geliked door 1 persoon

  2. We zijn hier nog te weinig ( 😦 ) om te weten of de stroom hier wel eens uitvalt… Als het onweert gaat er wel eens wat mis. Zo brandde een tijd geleden het keukenlicht ineens (zie ‘Inbrekers?!’) en de tweede keer dat we hier kwamen kregen we de elektra niet aan de gang, bleek een kortsluiting in de oude boiler te zijn als gevolg van blikseminslag.
    En voor onze voeten etc heb ik poefjes – ook een soort kistjes, van Ikea 🙂 met een stofje eromheen en er kan van alles IN! Handig! 😀 (nu nog leeg)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.