Driedubbele luxe

Je went eraan. Aan de kou. In Nederland zou ik het hoogst waarschijnlijk niet in mijn hoofd halen om bij een temperatuur van rond het vriespunt en een noordenwind buiten te gaan staan zagen. Niet alleen omdat ik niet zou weten wat ik zou moeten verzagen, maar ook omdat ik het simpelweg te koud zou vinden. Hier is het, zeker na de felle oostenwind en min 5 van de laatste dagen, nu met een zonnetje gewoon heerlijk weer!

zagen2016-01-08 14.39.39
Stilleven op een winterse januaridag. Ik zaag afgewaaide sprokkelstokken tot aanmaakhout en krijg het er warm van…

Ook de ‘kou’ binnen went. We stoken voornamelijk het kleine houtkacheltje en dat houdt de woonruimte plus keuken warm genoeg. In de badkamer hebben we een klein elektrisch paneeltje. Zonder dat zou de temperatuur hier, net als op de onverwarmde slaapkamer, zakken naar een graad of tien en zou ik gevoelsmatig aan de wc-bril vastvriezen. We willen hier simpel leven, maar niet spartaans 😉 En we zijn de jongsten ook niet meer, dus simpel mag ook best wel enig comfort hebben…

Zolang we het huis nog niet goed geïsoleerd hebben zakt de temperatuur in de nacht terug van rond de 20 naar een graad of 13. Jaap is elke ochtend kwartiermaker. Hij maakt de kachel aan en in een uur is het hier dan weer 18 graden. Afhankelijk van wat we die dag gaan doen – binnen blijven of naar buiten – houden we het vuurtje gloeiend of laten we het doven. En als we dan na een lange strandwandeling of andere bezigheden buitenshuis in het inmiddels weer afgekoelde huis komen, voelt dat toch lekker behaaglijk!

In Nederland is het zo vanzelfsprekend om gewoon de hele dag de cv aan te hebben. Vanzelfsprekend om in de winter de hele dag een warm huis te hebben. Hier is dat anders dus. Een geestverwante beschreef dat heel mooi op haar blog: ‘zie een warm huis als een luxe ding, niet als een basisbehoefte’. Daarmee verwoordt ze precies het gevoel wat we hier hebben als we aan het eind van de dag de houtkachel oppoken en de warmte van het vuur onze vermoeide spieren verwarmt: luxe!

En er is ook niks mis mee om voor dat luxegevoel eerst hard te moeten werken: gisteren hebben we hout gesprokkeld in een bos, en dat hebben we vandaag deels verzaagd tot hapklare kachelbrokken. Bijkomende voordelen: 1. het huis verwarmen kost ons op deze manier geen geld 2. terwijl wij buiten bezig zijn hoeft binnen de kachel niet gestookt te worden. En 3. áls je zo bezig bent buiten, bij een temperatuur van rond het vriespunt en een noordenwind, krijg je het nog warm ook! En zo hebben we eigenlijk een driedubbel luxe-gevoel als we ’s avonds bij ons houtkacheltje zitten 🙂

zagen2016-01-08 16.11.21
… en Jaap zaagt, vlak voor zonsondergang en nadat zijn laatste klus op de hems is afgerond, nog even een dikkere stam. Door onze voorgangers ooit gesnoeid en te vondeling gelegd onder de struiken in de tuin

 

11 gedachtes over “Driedubbele luxe

 1. We houden hier nu ook de woonkamers wel warm. Het scheelt voor het hele huis als we in de 2e woonkamer de oliekachel erbij zetten. Overdag uit, s nachts aan. Er zijn grenzen aan een lage stroomrekening he 😉 Idem met de badkamer, het begint aan te vriezen langs de ramen, binnen. En bevroren leidingen zijn niet tof.
  Als je uit de kou binnen komt en nog even moet werken voor je warmte (en je koffie) dan voelt het zo veel meer verdiend he? Heerlijk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Weet je trouwens dat sprokkelen in Nederland eigenlijk verboden is? “Ook tegenwoordig wordt sprokkelen zonder toestemming als een misdrijf gezien en wel als een vorm van stroperij”, aldus Wikipedia… Maar ja, gelukkig is er meteen wel een nuance: “Aangenomen mag echter worden dat deze strenge regel tegenwoordig vooral dient om grootschalige ingrepen met een commercieel doel te bestrijden. In toenemende mate speelt hierbij een rol dat men ecosystemen moet beschermen.” In Denemarken mag je uit de natuur meenemen wat je zelf kunt dragen, of 1 tas vol… (paddestoelen, bosbessen, dennenappels etc) 🙂

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja ik weet het. Er zijn verhalen bekend van een oma die met haar kleinkind bramen ging plukken en toen bijna 200 euro boete kreeg. Probeer je je kleinkind iets bij te brengen….

    Like

 2. Mooi geschreven, en blijft herkenbaar, bij ons natuurlijk gewoon in het Nederlandse , en is het bij ons alleen mogelijk in vakantietijden, en iets spartaanser ( echt geen stroom, geen warm water of gas) maar dan is het inderdaad elke morgen een ” warm” genoegen om te zeggen ” maak jij de kachel aan? Dan houd ik het bed warm”. Dat vind ik een mooie verdeling 😉 Alhoewel zelf doen ook wel wat heeft door het gevoel van ” verdienen” ………kachel aan, flinke wandeling, en in een warme hut binnenstappen en koffie zetten en dan tevreden zijn.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ja, jullie verdienen het echt dubbel&dwars in de hut hoor! Daar kan ik nog heel veel van leren, hoe jullie je in die ‘spartaanse’ omstandigheden redden… 😉 Maar de omgeving, al het wild, het plekje… er staat zo veel tegenover het niet hebben van stroom, warm en stromend water… ❤ Tevreden zijn? Gelukkig zijn! 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.