Obese mees

Terreur in de tuin! De ongelijkheid van de wereld speelt zich elke ochtend voor onze ogen af. In het vredige vogelland dat onze achtertuin ooit was – zeker sinds we met kokostouw en takken barricades hebben opgeworpen voor alle buurtkatten die onze losse Makkelijke Moestuin Mix voor kattengrit aanzagen – geldt nu de graaicultuur van hij-die-denkt-de-sterkste-te-zijn.

Elke ochtend, als wij aan tafel bij het raam rustig een krakend versgebakken boterham of papje van het een of ander wegpeuzelen, ontbijten er veel vogels mee. We hebben heggenmussen, huismussen en ringmussen, eksters, tortel- en houtduiven, vinken, merels, koolmeesjes en pimpelmeesjes, Vlaamse gaaien, af en toe een bonte specht, één eenzame en verlegen roodborst en sinds een paar dagen een zanglijster.

Het is een bont spektakel. En dat allemaal op een paar vierkante meter… We genieten van wat we allemaal voorbij zien vliegen en scharrelen. Geïnspireerd door nieuwsgierigheid naar het leven in het vogelreservaat Agger Tange bij het Gele Huis, zoeken we hier in Nijmegen nu ook net zo lang tot we weten wat we zien, als we een vogel niet meteen herkennen. Lang leve internet, en apps! Zo hebben we de zanglijster even uitgemaakt voor koperwiek, maar dat bleek ‘m toch niet te zijn: hij mist het koper onder z’n oksels.

Die zanglijster (of is het nu toch een koperwiek?) is de enige die zich niks aantrekt van Mister Merel. De lijster trekt zich bijna onzichtbaar terug tussen de struiken op de grond en laat Mister Merel vooral zijn best doen. Merel bewaakt al het voedsel in ‘zijn’ tuin alsof zijn leven ervan af hangt. Dreigt er een koolmeesje aan één van de zes vetbollen te gaan hangen dan voert hij een kamikaze-vliegactie uit, en meestal met succes. Een paar musjes wegjagen lukt ook nog wel, maar die hebben zich de afgelopen dagen verenigd. En véél mussen die terug pesten, daar krijgt Merel toch een beetje een zenuwtic van.

Nou ja, zijn eetgedrag is natuurlijk ook al een tic op zich. Als hij niet druk is met het wegjagen van concurrentie van vetbol naar strooiplek naar tafel (met broodkruimels), is hij dat wel met zich volvreten overal. Hij lijkt zo stoer, zo groot, zo sterk. En hoewel we hem liever zien gaan dan komen, is hij eigenlijk heel zielig… Ik zie hem vandaag of morgen wel omvallen met z’n dikke, zwarte lijf.

DSC07571
Dikke Merel op de loer

PS: dit stukje gaat dus over een dikke merel en helemaal niet over een obese mees, maar dat laatste klinkt veel leuker 😉

Deze diashow vereist JavaScript.

4 gedachtes over “Obese mees

  1. Hehe… heerlijk he vogels kijken… Doe het ook graag. Komen er veel vogels over bij jullie ook tijdens de vogeltrek? In Denemarken, bedoel ik?

    Roodborsten das werkelijk erg agressief volk hoor, die dulden geen concurrentie! Zo’n lief koddig vogeltje… met een rotkarakter, amai!

    Helemaal leuk als je ook wat bijzondere vogels in je tuin hebt he? 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. Ja, in DK komen er vooral ganzen en wilde zwanen over – wat we tot nu toe hebben gezien en meegemaakt, want we zijn er natuurlijk (nog) niet altijd.. 😉 En ik vind het inderdaad ontzettend leuk: vogels kijken. Die roodborst hier lijkt overigens een heel bescheiden, verlegen beestje….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.