Aalborg: de gelukkigste stad van Europa

Een verrassing: niet in Kopenhagen, maar in het relatief onbekende Aalborg (spreek uit: Ol-bor) wonen de meeste tevreden, gelukkige mensen van Europa. ‘Onze’ hoofdstad, in het noorden van Jutland. 133 kilometer van Kobberø, oftewel bijna twee uur rijden, want: binnendoor & geen snelweg. We zijn er (daarom) nog nooit geweest, maar daar moet dan toch maar eens verandering in komen.

Aalborg__Denemarken_naar_Kobberøgårdvej_3_-_Google_Maps
Het ligt bijna aan de andere kant van het land! (Helemaal rechtsbovenin ‘het prachtige Skagen’)

Er is dus weer eens een onderzoek gedaan door een of andere Europese Commissie: naar de kwaliteit van leven in Europese steden. Denemarken scoort bij dit soort dingen altijd wel goed, en meestal lijkt Kopenhagen dan even de navel van de wereld. Kopenhagen is immers de Groenste, de Fietsvriendelijkste en de Homovriendelijkste Stad – van de hele wereld, om slechts een paar titels van de vele te noemen.

Maar nu is de hoofdstad onttroond en gaat de vierde stad van Denemarken met de eer strijken. Het werd ook eens tijd. Altijd maar die aandacht op Kopenhagen… In Aalborg roepen ze natuurlijk meteen ‘eindelijk de erkenning die we al zo lang verdienen’. Tja, dat wisten de Vikingen ruim 1000 jaar geleden al, toen ze hier een handelspost op een mooi strategisch punt aan de Limfjord stichtten.

In de stad zelf wonen inmiddels ruim 100.000 mensen, en in de hele gemeente 200.000, desondanks schijnt het er toch erg dorps te zijn. Gezellig, zonder de verstikkende drukte.

‘Aalborg is een vreemde stad’, zo lees ik in ons toeristische Trotterboekje. En ook: ‘Een heel aangename halte langs de weg naar het prachtige Skagen’ – voor de toerist die noordwaarts gaat. En: ‘Als je weer naar het zuiden afzakt, neem dan zeker de weg langs de westkust via Hanstholm, Thyborøn, Torsminde en Hvide Sande. Gegarandeerd dat je hier grote ogen opzet bij het zien van de duinen en meertjes, de vissershaventjes en de ontelbare trekvogels’. Daar ergens wonen wij dus, in het Gele Huis.

23938284560_7327656dda_z
Hier zetten wij elke keer weer grote ogen op, bij de duinen en meertjes van Agger Tange… 

NB: op nummer twee staat Kopenhagen (dat dan weer wel), gevolgd door Reykjavik, Zurich en Graz.

 

 

9 gedachtes over “Aalborg: de gelukkigste stad van Europa

    1. Voor dat mooie plaatje hierboven moeten we wel een stukje om de fjord heen rijden, maar vanuit ons boerderijtje hebben we wel een heerlijk vrij uitzicht… op die fjord, en de zee, daarachter! 🙂

      Like

  1. Aalborg! Jawel jawel jawel, ik ben dan weer zo’n gek die dat stadje kent! Oké, ik ken de stad helemaal niet, maar ik weet wel dat zij een verrekt goed voetbalelftal hebben. Op dit moment staan zij tweede, achter Kopenhagen, in de Superligaen! Ja ja, Aalborg is niet zomaar een stadje! 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.