Aalborg: de gelukkigste stad van Europa

Een verrassing: niet in Kopenhagen, maar in het relatief onbekende Aalborg (spreek uit: Ol-bor) wonen de meeste tevreden, gelukkige mensen van Europa. ‘Onze’ hoofdstad, in het noorden van Jutland. 133 kilometer van Kobberø, oftewel bijna twee uur rijden, want: binnendoor & geen snelweg. We zijn er (daarom) nog nooit geweest, maar daar moet dan toch maar eens verandering in komen.

Aalborg__Denemarken_naar_Kobberøgårdvej_3_-_Google_Maps
Het ligt bijna aan de andere kant van het land! (Helemaal rechtsbovenin ‘het prachtige Skagen’)

Er is dus weer eens een onderzoek gedaan door een of andere Europese Commissie: naar de kwaliteit van leven in Europese steden. Denemarken scoort bij dit soort dingen altijd wel goed, en meestal lijkt Kopenhagen dan even de navel van de wereld. Kopenhagen is immers de Groenste, de Fietsvriendelijkste en de Homovriendelijkste Stad – van de hele wereld, om slechts een paar titels van de vele te noemen.

Maar nu is de hoofdstad onttroond en gaat de vierde stad van Denemarken met de eer strijken. Het werd ook eens tijd. Altijd maar die aandacht op Kopenhagen… In Aalborg roepen ze natuurlijk meteen ‘eindelijk de erkenning die we al zo lang verdienen’. Tja, dat wisten de Vikingen ruim 1000 jaar geleden al, toen ze hier een handelspost op een mooi strategisch punt aan de Limfjord stichtten.

In de stad zelf wonen inmiddels ruim 100.000 mensen, en in de hele gemeente 200.000, desondanks schijnt het er toch erg dorps te zijn. Gezellig, zonder de verstikkende drukte.

‘Aalborg is een vreemde stad’, zo lees ik in ons toeristische Trotterboekje. En ook: ‘Een heel aangename halte langs de weg naar het prachtige Skagen’ – voor de toerist die noordwaarts gaat. En: ‘Als je weer naar het zuiden afzakt, neem dan zeker de weg langs de westkust via Hanstholm, Thyborøn, Torsminde en Hvide Sande. Gegarandeerd dat je hier grote ogen opzet bij het zien van de duinen en meertjes, de vissershaventjes en de ontelbare trekvogels’. Daar ergens wonen wij dus, in het Gele Huis.

23938284560_7327656dda_z
Hier zetten wij elke keer weer grote ogen op, bij de duinen en meertjes van Agger Tange… 

NB: op nummer twee staat Kopenhagen (dat dan weer wel), gevolgd door Reykjavik, Zurich en Graz.

 

 

9 reacties op “Aalborg: de gelukkigste stad van Europa”

  1. Mathilde Avatar
    Mathilde

    Wow jullie wonen in het paradijs….

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Nou, er vlakbij, in ieder geval…. 😉

      Like

  2. Patty Avatar
    Patty

    Prachtige plek hebben jullie gekozen 🙂

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Tussen de boerderijen en de landerijen, maar met zicht op…. 🙂

      Geliked door 1 persoon

  3. Gerlinde Avatar
    Gerlinde

    Prachtig waar jullie wonen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Voor dat mooie plaatje hierboven moeten we wel een stukje om de fjord heen rijden, maar vanuit ons boerderijtje hebben we wel een heerlijk vrij uitzicht… op die fjord, en de zee, daarachter! 🙂

      Like

  4. Marion Avatar
    Marion

    Aalborg! Jawel jawel jawel, ik ben dan weer zo’n gek die dat stadje kent! Oké, ik ken de stad helemaal niet, maar ik weet wel dat zij een verrekt goed voetbalelftal hebben. Op dit moment staan zij tweede, achter Kopenhagen, in de Superligaen! Ja ja, Aalborg is niet zomaar een stadje! 😉

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Joh… je bent echt een gek mens! 😀 Veelzijdig gek… 😉

      Geliked door 1 persoon

      1. Marion Avatar
        Marion

        😀

        Like