Lege plek

Odin is helemaal verbaasd. Op dit tijdstip uit? Ja, op dit tijdstip uit, want er komt zo iemand naar de amethist kijken en daar ben jij het vast niet mee eens. Dus gaan wij even een blokje om.

Gisteren had de man al gebeld, en vandaag weer. Hij wil de steen eerst zien voordat hij een bod doet. Vlak voor vertrek vanuit zijn huis belt hij dat hij eraan komt. Maar na blokje 1 heeft zich nog niemand gemeld, en ook na blokje 2 niet. Dan gaat de telefoon opnieuw.

‘Ja hallo, met mij weer. Ik ben helemaal verkeerd, geloof ik’.

‘Enig idee waar je nu bent dan?’

Hij noemt een straat en dat is weliswaar aan de goede kant van het kanaal, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Sinds we grote emigratie-uitverkoop houden via Marktplaats hebben bezoekers die blind varen op TomTom hier heel wat rondgedwaald in de buurt, maar deze meneer (of zijn TomTom) maakt het wel heel bont. Hij toetst nog een keer de postcode in, en roept: ‘Over 9 minuten ben ik er!’

Ik maak blokje 3 met Odin en laat hem bij terugkomst maar even in de garage wachten, want onze bezoeker is er, en ik heb echt geen zin in blokje 4. In de kamer staat een man die even breed als hoog als… ja, hoe zeg je dat… diep? is. Type Frans Duijts, in een Roy Donderspak. Hij zoekt een eye-catcher voor zijn nieuwe bedrijf. Nou, dan ben je hier aan het goede adres.

Hij heeft geen verstand van mineralen en dus ook niet of onze vraagprijs een reële prijs is. Maar, zo heeft hij door de telefoon en ook nu weer laten weten, ‘zoiets als dit heb ik nog nergens gevonden’. Nee, inderdaad, dit is een heel bijzonder stuk. En bij dit soort stukken is het dan vaak ‘wat-de-gek-er-voor-geeft’. Zo zeggen we het niet, maar we bedoelen het wel en zijn benieuwd hoe gek deze Frans is.

’t Is een gezellige man. Hij ziet het al helemaal voor zich hoe hij het met deze blikvanger gaat doen in zijn zaak. Maar ja: die vraagprijs hè. Er ontstaat een koehandel rond de ruim 100 kilo zware steen. Van te voren hebben Jaap en ik onze bodemprijs afgesproken, én: we nemen geen contant geld aan. Maar ik zie de bui al hangen: dit is het type dat zo meteen een rolletje bankbiljetten ergens uit de fleecebroek vandaan tovert. En ja hoor. Hij doet een laatste bod met de mededeling: ‘Ik heb het geld bij me, en het is nu of nooit, want ik ben een impulsief mens en ik kom er niet meer op terug’. Jaap en ik kijken elkaar aan en houden voet bij stuk.

Net als ik denk ‘dit wordt dus niks’ doet de man er nog één schep boven op. Hij wil ‘m echt heel graag. Wij willen ‘m niet echt kwijt, maar kúnnen dit brok in ons Gele Huis gewoon niet kwijt, straks. Eén blik van verstandhouding is voldoende om de man te laten weten dat we akkoord gaan. Volgens mij was het liefde op het eerste gezicht – hij mag de amethist meenemen.

Ik heb het nog niet gezegd of hij buigt zich voorover en omarmt de steen. Even denk ik dat hij ‘m echt gaat optillen, maar nee. Toch net iets te zwaar. Hij komt morgen samen met iemand terug. En laat ons in verbijstering, met een hoop contanten – ‘ik vertrouw jullie wel hoor’ – en de amethist achter.

Vandaag heeft-ie ‘m opgehaald. En liep ik alsnog blokje 4. Alle contanten hebben we in een soort omgekeerde pinautomaat gestopt – ik wist niet dat die bestonden! En nou zit ik tegen een donkere, lege plek aan te kijken. Alle ruimte die sinds de grote opruiming her en der in huis is ontstaan, is werkelijk ruimte. Maar dit? Dit is voor het eerst een lege plek.

330255_368946849789543_1371342852_o
Januari 2012: m’n eerste harp, en ja, daar achter dat geweldige brok amethist…

 

11 gedachtes over “Lege plek

    1. Ja, het was echt een heel bijzonder stuk! Leuk dat je dat zelf wel eens gevonden hebt, dat heb ik nou nooit… :p En deze harp is inmiddels (ook alweer) verkocht; ik heb nu een iets kleinere die in veel opzichten beter mij me past. En zo komt er wat, en gaat er ook wat in mijn leven… 😉

      Geliked door 1 persoon

  1. Ja, mooi he… was onze eerste reactie ook toen we hem op een plaatje zagen, en daarna ‘live’… wauw! Nou ja, voorlopig hebben we nog een heel mooie rozenkwarts om langzaam af te kicken. Tot ook deze wordt opgeruimd/verkocht….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.