Westerlicht

Met rooie koppen zitten we achter onze beeldschermpjes – ik dit stukje te tikken en Jaap zijn foto’s uit te zoeken. Wat oververhit en rozig van het haardvuurtje, dat zeker ook, maar we hebben zowaar de eerste zonnebrand van dit jaar te pakken! En niet alleen wij, ook de zon zelf vierde deze eerste heerlijke lentedag uitbundig.

Zonsondergangen hebben hier al vaak een hoge wow-factor, maar vandaag zijn we midden op de weg stil blijven staan om ons te vergapen aan de kleuren en structuren. We kwamen terug van het strand, waar we ondanks de moeheid toch nog even naartoe wilden. En daar begon, tegelijk met het opkomen van een fijne zeemist, de hemel al bijzonder te verkleuren. Geen noorderlicht, maar westerlicht.

DSC07292

DSC07312

Daarvoor waren we nog even snel naar de plaatselijke bouwmarkt geweest om wat afrastering en paaltjes te halen, zodat we Odin wat makkelijker ‘los’ in de tuin kunnen laten. Als we nu buiten aan het werk zijn, en Odin helpt mee, moeten we ook altijd een schuin oog op de omgeving houden om te voorkomen dat ongewenste honden op Odin afkomen of andersom. We gaan dus wat gaas tussen de bomen en struiken door ‘vlechten’.

’s Middags hebben we flink huisgehouden onder die struiken: Jaap heeft armenvol dode rozentakken onder alle bomen weggehaald, en ik heb ze meteen tot (heerlijk geurend) aanmaakhout verzaagd. Lekker in het zonnetje, en met een naar bijna noordwest gedraaide zachte bries konden we onze lunch lekker beschut buiten opeten.

Niet dat we echt trek hadden, want we hadden al een tweede ontbijtje op bij huisbaas Hans en zijn vrouw. We waren uitgenodigd voor de morgenkaffe en daar horen broodjes bij. Zelf gebakken, met zelfgemaakte jam, smullen! En schnapps. Maar die hebben we nu geweigerd: nej tak, we drinken geen alcohol.

Ze wonen prachtig aan de oostkant van Thy, direct aan de Limfjord. In de serre was het ’s morgens met een aarzelend zonnetje al lekker warm. Allerlei vogels deden zich tegoed aan de bakjes met solsikkekerner, zonnebloempitten. Als ik daar zou wonen, zou ik de hele dag in die serre zitten – en alleen maar kijken.

Toen we daar weggingen, kregen we bijna een kilo gehakt mee – of dat ook zelfgemaakte bøf was, ben ik door de consternatie die volgde vergeten. We hebben het bekend: we eten geen vlees. ‘Helemaal geen vlees?’ was de eerste reactie, ‘ook geen kip?’ Nee, ook geen kip. En ook geen vis. En geen eieren. En geen zuivel… ‘Maar wat eten jullie dan wél?’ was vervolgens de bijna wanhopige vraag. Nou: groenten, aardappels, fruit, noten, zaden…

Ik vrees dat we een volgende keer een zak vogelvoer meekrijgen. Niks mis mee. Daar waren wij de dag, zoals elke dag, mee begonnen: havermout of muesli met gedroogd en vers fruit en een noten-zadenmix. Op dat tijdstip was de dag nog net zo wazig als ik, en de zon nog onzichtbaar. En hadden we nog geen weet van de lichtshow die deze dag zou afsluiten.

5 gedachtes over “Westerlicht

    1. Nee hoor! Hoewel Jaap qua eten aardig die richting op gaat… maar hij draagt nog wel wollen kleding en leren schoenen enzo. En ik eet af en toe vlees, ei, honing. Echte veganisten zullen we (en willen we) nooit worden…

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.