Kijkkastloos

35550699Voor het eerst in mijn leven – geloof ik – ben ik teeveeloos. Lang geleden hadden we ons digitale abonnement al opgezegd, en gebruikten we het scherm vooral nog om films te kijken. Sinds deze week is het enorme zwarte beeldscherm de woonkamer uit: verkocht via Marktplaats. ’s Avonds om half tien ging mijn telefoon. Ene Jamie: ‘Heeft u de televisie nog? Want we zitten al een paar uur zonder en… ‘

Ik moet oppassen dat de slappe lach niet in de telefoon doorklinkt. Ik heb om half tien ’s avonds iemand aan de telefoon die blijkbaar zo verslingerd & verslaafd aan televisie is dat er NU een vervangend kijkkastje moet komen. Ze (want Jamie klinkt als een jonge meid) vraagt of we hem kunnen komen brengen, want komen halen is wat lastig. Voor meer dan de vraagprijs. Dat klinkt te mooi om waar te zijn en dat houd ik dan ook af.

Om een lang verhaal kort te maken: een half uur later staat Jamie – knul van een jaar of tien, petje achterstevoren op zijn hoofd – samen met zijn moeder bij ons in de gang. Terwijl Jamie de tv én de doos waar hij in zit, keurt, betaalt zijn moeder me (‘maar kijkt u dan hélemaal geen tv meer?’) en zo snel als ze kwamen zijn ze ook weer vertrokken, zij verbouwereerd en wij ook wel.

Slechts heel even is het ‘weer een lege plek’, na het verdwijnen van de amethist in diezelfde hoek van de woonkamer. Maar na wat herschikken hebben we nu een zooiloze tv-kast met daarop nog slechts onze herrezen pachira, de rozenkwarts en een lampje. Wat een rust! Het feit dat de tv definitief niet meer aan is geweest sinds ons lange decemberverblijf in het Gele Huis gaf al een zekere ontspanning, maar het geheel ontbreken ervan geeft de kamer meteen een heel andere uitstraling.

Zo lang ik me kan heugen is er een televisie in mijn huis geweest. Mijn vader werkte bij Philips en kon via de personeelswinkel natuurlijk allerlei apparaten voor personeelsprijzen kopen – en een tv was daar één van. Als Jaap en ik in onze herinnering gaan graven komen we beiden uit bij 22 november 1963 als HET moment waarop onze ouders voor het eerst een tv aanschaften: na de moord op Kennedy.

Sindsdien is er heel wat wereldschokkend nieuws via de tv onze huiskamers binnengedrongen, maar vanaf nu: niet meer! Niet in onze Nederlandse huiskamer althans, want we hebben nog een (kleine) tv in het Gele Huis. Met het idee deze te gebruiken als ondersteuning van de Deense taallessen, maar ik moet het nog zien.

We hebben nog maar één keer televisie gekeken in het Gele Huis en dat was op oudejaarsavond. Even snel gezapt. Om te zien of er veel verschil zou zijn tussen een Hollandse en Deense tv-avond met oud en nieuw, en dat was er niet echt. Op de ene zender slappe-lach-cabaret (op NPO1 Herman Finkers), op de tweede muziek (op NPO3 De Toppers en Queen) en op een derde Monty Python Live (op Veronica The Blues Brothers). Wat er in NL allemaal te zien was heb ik trouwens even gegoogeld hoor 🙂

Tegenwoordig staat hier ’s avonds een fijn muziekje op, of we maken zelf muziek. Beeldschermloos zijn we nog niet: we lezen, schrijven, of zoeken foto’s uit achter de laptops. Of spelen wat met de hond. Of klussen nog wat. Ruimen nog wat op. Nu het langer licht wordt: rommelen in de tuin. Zat te doen. En zeeën van tijd zonder die nare, eindeloze stroom aan voornamelijk onzinnige informatie en geestdodend, maar o zo verslavend entertainment. Wat een vrijheid!

 

5 gedachtes over “Kijkkastloos

 1. Lekker hoor, die rust. Manlief hier is zo’n beeldbuishanger. Ik kijk enkel sport. Maar ik zit natuurlijk wel de halve dag met mijn hoofd voor een ander beeldscherm. Wat ik zo fijn vind is dat ik bewust bezig ben met wat ik binnen laat komen. Fijne zondag.

  Geliked door 1 persoon

  1. Daar gaat het ons inderdaad ook om: wel met een hoofd achter een (ander) beeldscherm, maar bewust bezig zijn met wat we binnen laten! Jij ook een lekkere lazy sunday gewenst Marion! 😉

   Like

 2. Na een hele dag zowel geestelijk als lichamelijk actief te zijn geweest, vind ik het heerlijk om tv te kijken. De ene keer voor nog meer geestelijke activiteit (national geographics, discovery channel, of docu op een andere zender), voor gewoon heerlijk ‘domme’ ontspanning, dol op thrillers en crime-series met name omdat ik het interessant vind te bekijken, waarom een psychopaat tot een bepaalde daad komt, etc. etc.
  Zodra het voorjaar wordt en dus langer licht ook langer buiten bezig en minder voor de buis, maar ik zou niet geheel zonder kunnen 😉

  Like

 3. Wij kijken alleen nog af en toe naar uitzending gemist en hebben geen abonnement meer. We kunnen dus niet meer elk moment van de dag zomaar naar ‘niets’ gaan kijken. Als we kijken is het echt gericht naar een bepaald programma. Maakt al een wereld van verschil! Heerlijk dat jullie helemaal geen televisie meer hebben. Dat wil er bij mijn vriend nog niet helemaal in, dit was al een behoorlijke stap voor hem 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.