Niet lullen maar poetsen

De rollen zijn omgedraaid. En dat gaat gesmeerd. Als ik thuis kom na een lange dag op ’t werk, staat er een lekker snackje klaar, pruttelt er vaak al iets op de kookplaat en kan ik even later aanschuiven en me laten verrassen met een heerlijke maaltijd. Jaap is op dit moment huis-en-hond-man, en ik carrièrevrouw BBHH-vrouw. Bezigheden BuitensHuis Hebbend.

Een goede vriendin had me nog wel wat bezorgd gevraagd: ‘Kun je dat, je overgeven aan Jaap als huisman, doet hij het huishouden goed genoeg?’ Welnu: dat kan ik. En dat doet hij. Als ik dat niet had gekund – anders gezegd: als Jaap niet een beetje huishoudelijk onderlegd was geweest – waren we niet samen geweest. Het was één van mijn harde eisen indertijd, toen ik een advertentie plaatste op een datingsite 😉

Met Jaap ‘kreeg’ ik heel wat meer: ik mag namelijk ook kritiek leveren als ik vind dat hij dingen in huis niet goed doet (was verkeerd-om ophangen, bijvoorbeeld) en Jaap neemt zich die kritiek dan ook ter harte. Ik laat dus met een gerust hart het bedenken, kopen en koken van de avondmaaltijd aan mijn lief over. Evenals de was, het verzorgen van alle stekjes-voor-Denemarken in onze Nijmeegse tuin, het klaarmaken van de moestuin en het door bossen en vennen struinen met Odin. En het klussen – want dat gaat natuurlijk gewoon door.

Tot zover het makkelijke stuk. Maar dan dat BBHH-stuk. Het valt niet mee. Na vier jaar bewust lanterfanten ben ik aardig van mijn stuk na een eerste volle werkdag. Nou ja, ‘werk’-dag: ik probeer tussen half negen en vijf uur alles te onthouden wat me verteld wordt over de werkzaamheden die ik de komende zeven maanden ga verrichten. En dat lukt dus niet. Nee, niet na dag 1.

En ook nog niet na dag 2. De collega die me inwerkt, en die ik ga vervangen, was vorige week net zo bekaf als ik (van al het vertellen). En dan is gedeelde smart toch wel een beetje halve smart. Vandaag hebben we het anders aangepakt: weinig vertellen, veel doen. De relatie tot het grote geheel van alle diverse klusjes die ik vandaag heb gedaan ontgaat me nog, maar vooruit: dit was slechts dag 2. Niet zo ongeduldig.

Nog 6 inwerkdagen te gaan. Op de vraag van een andere collega of onze Denemarken-plannen nu niet meer doorgaan kan ik gelukkig reageren met een ‘jawel hoor!’ vanuit het hart. Op een ander blog lees ik vandaag wat ‘mijn flow’ is:

Niet lullen maar poetsen. Werk geconcentreerd en geduldig. Dat is van grote invloed op het resultaat. Wees niet bang voor kleine stappen: wie ver wil komen moet dichtbij beginnen’.

En voor de rest van deze maand geldt: ‘Meester worden over de situatie waarin je je momenteel bevindt, is in deze fase de uitdaging. Hoe je dit doet? Zet je gedachten op een rijtje en pak klussen op (zowel werk als privé) die liggen te wachten. Zo creëer je structuur in je gedachten en je omgeving. Neem met een nuchtere kijk op de zaken je verantwoordelijkheden serieus. Vreugdevolle arbeid leidt tot de beste resultaten.’

Daar doe ik het voor, de komende periode!

kleinemoeite

 

3 gedachtes over “Niet lullen maar poetsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.