Eikels en lampionnen

We hebben een drieling! En twee tweelingen! En daarnaast ook nog een stuk of wat enkele sprietjes. We hopen ze tot stevige pubers te mogen zien opgroeien, maar hún statige ouderdom maken wij niet meer mee. We planten binnenkort onze eikenboompjes voor generaties na ons. En hopen maar dat Hollandse eiken tegen Deense zeewind bestand zijn.

jonge eikenboompjes in een pot op de vensterbank
Drie eenlingen en een tweeling

Afgelopen najaar en winter hebben we handenvol eikels geraapt in het kleine natuurgebiedje achter onze Nijmeegse woonwijk. We hebben ze meegenomen naar Denemarken en ze daar uitgestrooid tussen de bomen aan de oostkant van onze tuin. Het rijtje deels nog levende bomen en struiken, deels kale staketsels is een goede en noodzakelijke windvang, maar dreigt langzaam maar zeker het loodje te leggen.

Drie eikenboompjes uit één eikel
De drieling!

We hopen dat een paar eikels zich wortelen daar, maar hebben voor alle zekerheid enkele weken geleden ook hier een paar ontkiemende eikels in een pot met aarde gestopt. Aarzelend kwamen uit alle eikels iele groene sprietjes op, en inmiddels is de gelijkenis met hun ouders onmiskenbaar en koesteren we met name onze bijzondere drieling.

DSC05018
Drie Chinese lampionboompjes in wording

Enthousiast heeft Jaap inmiddels ook de zaden van een lampionboom uit de wijk in de aarde gestopt, en zijn we overal in de buurt ook de gekiemde helikopterzaden van de vele esdoorns die hier staan aan het verzamelen. Ook de hazelnoot die achter onze achtertuin staat, is gestekt, evenals de nieuwe scheuten van de kronkelhazelaar uit de voortuin.

Esdoorn-baby's tijdelijk in de moestuin
Esdoorn-baby’s tijdelijk in de moestuin

Vandaag is het de Dag van de Aarde, waarop bijzondere aandacht wordt besteed aan het belang van bomen. Eigenlijk zou het natuurlijke elke dag gewoon ‘aardedag’ moeten zijn. Elke dag zou je, hoe kort ook, best wel even stil mogen staan bij wat wij nemen van de aarde, en of we eigenlijk ook nog wat teruggeven. De eerstvolgende keer dat we richting Gele Huis rijden, nemen we al deze jonge stekken mee. In de hoop dat we het nog mogen meemaken dat we een gevarieerd coulissenlandschapje gaan zien in Kobberø… 😉

6 gedachtes over “Eikels en lampionnen

  1. Oh, ben benieuwd hoe ze het gaan vinden. Of bomen net zo graag emigreren als mensen. Wel gaaf om te doen, als we nog eens in het ouwe durrep komen ga ik ook eens kijken of er iets uit te graven is voor hier in de tuin. Als het nog niet kortgemaaid is…

    Er zijn wel dingen die hier tussen het gras groeien (frambozen, vrouwenmantel) die met wat compost en tlc enorme planten kunnen worden.

    Geliked door 1 persoon

  2. In DK zelf hebben we ook al heel wat dennenbaby’s in de plaatselijke bossen gered van hertenvraat… 😉 Vooralsnog doen die het goed in de tuin! Maar we hopen dat al die Hollandse eiken – net als wij – snel zullen wortelen en oud zullen worden op de Deense klei… ❤

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.