Quote op zondag #6

Vandaag opnieuw een kleine wijsheid van een grote favoriet van ons: Lao Tse, ook wel geschreven als Laozi, en zijn werkelijke naam zou Li Erh zijn. Hij is één van de stichters van het taoïsme. Letterlijk betekent ‘tao’ de weg, of de stroom, doelgericht gaan, en het taoïsme gaat over hoe te handelen in het leven. Leven in eenheid met de natuur was het oorspronkelijke ideaal. De klassieke taoïstische geleerde trok zich daartoe terug uit de mensenmaatschappij en leefde als een kluizenaar in de wildernis. Zo ver gaan wij niet, in de toekomst, in Denemarken, maar het moge duidelijk zijn waarom het taoïsme ons wel aanspreekt… 😉

Ik heb u slechts drie dingen te leren: Eenvoud, geduld, mededogen. Deze drie zijn uw grootste schatten. (Lao Tse, Chinees filosoof +/- 600 v.C)

Vergeet-me-nietje, zachtblauw, drie bloemetjes
© JaapBerghoef Fotografie

Het verhaal gaat dat Lao Tse enige tijd als filosoof rondtrok, maar niemand tegenkwam die naar zijn waarheden wilde luisteren. Uiteindelijk gaf hij het op de mensen goede raad te geven en besloot hij de beschaafde wereld, in dit geval China, te verlaten. Aan de westgrens kwam Laozi een poortwachter tegen, die hem wist over te halen zijn ideeën in elk geval op te schrijven, omdat het zonde zou zijn als die helemaal verloren zouden gaan. Laozi zou hierop de Tao Te Ching, het Boek van Weg en Deugd, een verzameling van 81 korte Chinese teksten, hebben geschreven. (Bron: Wikipedia)

5 gedachtes over “Quote op zondag #6

  1. En hoe ongelofelijk luxueus en weldadig is het leven van de eenvoudig levende westersche mensch bij het leven van een eenvoud prekende filosoof van 3000 jaar geleden….
    Maar toch…. nog altijd actueel.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.