Zonder

Stap voor stap en in ons eigen tempo komen we er wel. In dat kleine Gele Huis. Met een geïsoleerd, nieuw rieten dak, dubbele beglazing, een kleine serre op het zuiden om zoveel mogelijk zonnewarmte op te vangen en een houtkacheltje dat alleen gestookt wordt als het nodig is. Met een moestuin voor de eigen groenten, misschien wat kippen in de tuin, fruit in de bomen en een overvloed aan eetbaars in de natuur.

Er is veel veranderd het afgelopen jaar. Soms lijkt het of we ‘stilstaan’ met betrekking tot onze plannen richting Denemarken. Er wordt niet meer gewerkt aan de verkoop van ons huis hier. De studie Deens ligt stil. Ik ben weer terug op mijn oude werkplek. Maar stiekemweg zetten we toch bijna dagelijks stappen in de richting van het leven wat we willen: simpel, zuinig, veel zelf doen, weinig tot niets verspillend, zo zelfvoorzienend mogelijk. Met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Om dat te kunnen realiseren was verandering in onze levensstijl nodig. Andere prioriteiten stellen. Vandaag hebben we een duidelijk mijlpaaltje in het kader van onze gezondheid en waar-geven-we-nu-eigenlijk-ons-geld-aan-uit: we zijn een jaar rookvrij. Niet alleen hebben we grofweg 2000 euro aan gezondere zaken kunnen besteden, het gevoel geen slaaf van een nare gewoonte meer te zijn voelt ook heel plezierig. En er zijn meer dingen waar we tegenwoordig ‘zonder’ doen, of ieder geval fors minder, en daar voelen we ons steeds beter bij.

Gestopt met roken, een jaar zonder roken
Een jaar-en-nog-wat zonder sigaret! 🙂

We zijn zonder nachtschades (en zonder jeuk), zonder vlees én vis, zonder koeienzuivel en tot voor kort ook zonder ei, maar dat hebben we toch besloten heel af en toe weer te eten. Een biologisch eitje van een kippetje die op z’n minst een ‘beter leven’ heeft gehad. Om een eiwittekort te voorkomen zijn we meer noten & zaden gaan eten, en meer bonen.

Die zijn niet alleen goed voor je lijf, maar ook goed voor het milieu. Bonen zijn een duurzame keuze, aangezien hun productie een relatief lage klimaatbelasting heeft, vergeleken met andere bronnen van eiwit. En verder eten we granen, groenten en fruit.

Behalve koffie en thee drinken we over het algemeen eigenlijk alleen kraanwater. Soms met een blaadje munt erin, een schijfje citroen of een stukje komkommer. Heb je toch af en toe een ander smaakje, want ja: dag in dag uit kraanwater gaat toch echt ook wel een keer vervelen.

We zijn ook vrijwel zonder pakjes, zakjes, blikjes en potjes, maar eten zo puur en vers mogelijk. Op af en toe een pot kapucijners of doperwtjes na – of een pak of zak gedroogde bonen dus. Van erwten kocht ik ooit liever de diepvriesvariant, maar we zijn inmiddels ook diepvrieskast-loos. Afwasmachineloos. En wasdrogerloos: zon en/of wind doen het veel beter en laten bovendien een veel lekkerder luchtje in je was achter dan de droger.

We hebben nog een auto, maar doen bijna alles zonder – alleen naar en in Denemarken is hij nog onmisbaar, maar in de Nederlandse stad doen we steeds meer te voet, per fiets of als het echt geen fijn weer is met openbaar vervoer. Met longen-zonder-nicotine fietst Jaap fluitend de grens over om boodschappen te doen in Kranenburg.

We zijn zonder televisie. Zonder stress.

Zonder radio. Zonder lawaai.

Sinds kort helemaal zonder muziek, maar daar wordt weer aan gewerkt 🙂

 

 

17 gedachtes over “Zonder

 1. Toch nog lekker bezig. Waarom ligt de verkoop stil eigenlijk?
  Wat goed, zo lang al gestopt met roken! Lekker hoor, lachen zonder vijf tellen later je longen op te hoesten.

  Geliked door 2 people

  1. Ja, je moet wat hè… We klussen even niet, op dit moment (en zonder geklus geen “netjes” huis dat in de verkoop kan), ik heb veel energie nodig voor secretaresse zijn, Jaap geeft even prioriteit aan zijn foto’s. Klussen, huis verkopen, dat komt wel weer…

   Like

 2. Wow, jullie zijn fijn bezig. Klinkt helemaal zen. En echt oprechte bewondering dat het stoppen met roken gelukt is. Dat wist ik niet hoor, want zolang volg ik je nog niet. Maar het is net of ik je leer kennen. Heb je nooit een huisoppas nodig? Ik ben dol op geel……

  Geliked door 1 persoon

    1. Die woont vlakbij, fietst af en toe langs om te zien of het dak nog niet ingestort is en maait het gras… en nee: die zal niet snel verstek laten gaan… 😉

     Like

 3. Goed! Ook gestopt met roken dus. Geweldig. Oh het is iets waar ik dagelijks trots op ben. Zeker omdat Peter nog wel rookt. Ik word er dus nog dagelijks mee geconfronteerd. Jammer dat het hem nog niet gelukt is. Klinkt goed allemaal! Hier ook geen vlees, geen vis, bijna geen zuivel meer. Gisteren bij de Appie vegan vanille ijs gekocht. Verdorie wat lekker! Sweden Glace heet het. HIer ook alleen thee en koffie. Verder water. Soms wel verse vruchtensappen als de darmen het zwaar hebben. Zo leuk om dit te lezen. Soms denk ik dat ik gek ben, maar gelukkig ben ik niet de enige 😉

  Like

  1. Weet je wat het is Marion (psssst): WIJ zijn normaal, de rest is gek…. 😉 Maar even serieus: petje af dat jij niet rookt terwijl Peter dat nog wel doet! Zo sterk zou ik niet in mijn schoenen hebben gestaan als dat hier het geval was geweest hoor…

   Like

 4. Bewondering! En een jaar rookloos…Goed!
  Televisieloos, tabletloos e.d. daar zou ik totaal geen problemen mee hebben. De kids wel vrees ik. Wellicht als ze over 50 jaar 😉 een keertje niet meer thuis wonen mogen ze alles meenemen ;-). Dat wat jij omschrijft, daar verlang ik echt regelmatig naar. Maar ik merk hoe moeilijk het is als je met z’n 5-en in huis bent en iedereen andere ideeen heeft. Qua voeding vind ik het ook moeilijk. Ik liep gisteren door de jumbo en wist echt even niet meer wat nog “wijsheid” is qua voeding. Je hoort zoveel….En in een supermarkt zijn toch vaak de “doorsnee” producten te vinden die “iedereen” eet…
  Ik zal er uiteindelijk wel een weg in vinden en ondertussen lees ik lekker bij jou, kan ik ook van leren.
  Goed bezig iig! xxx

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.