Fata morgana

We maken, zoals elke avond, een strandwandeling na het eten. Het is rond tien uur; nog een kwartier en de zon zal achter de horizon van Vesterhavet verdwijnen. Het licht wordt pasteloranje, de glasblauwe zee lijkt op te lossen aan de einder. In die twilight zone doemt ze ineens op.

Ze is enorm. Het lijkt de Khetanna op Tatooine wel. Het woestijnschip van Jabba the Hutt uit de Star Wars saga. Het is windstil. Af en toe ritselt er een golfje tussen de fijne kiezels. Als je daar stil blijft staan, net op die vloedlijn, zak je weg en zuigt het zand je vast. We doen een stap terug en zien het spookschip van gedaante veranderen. Eerst valt er een gat in. Het gat wordt een steeds grotere scheur en uiteindelijk lost de gehele bovenkant van het schip op.

“Toen we uiteindelijk besloten aan boord te gaan was er geen ziel te bespeuren. Het schip was akelig leeg, net alsof ze pas was verlaten. Het eten stond nog op de tafels van de bemanning. Er waren geen tekenen van technische mankementen, noch van enige strijd.

De weersomstandigheden konden niet beter zijn, en er was eten en drinken aan boord om het zeker nog zes maanden uit te houden. De bemanning plus de kapitein leken in rook te zijn opgegaan. Hun persoonlijke spullen waren stille maar vooral zwijgzame getuigen van het mysterie…

De enige sloep aan boord van het schip was verdwenen, evenals de sextant. Het logboek lag nog onaangeroerd in de hut van de kapitein, tegen alle zeemanstradities in. Het stuurwiel was niet vastgezet en er waren geen tekenen die wezen op agressiviteit. De reis had een routineuze trip moeten zijn. Maar niemand wist dat het schip de onsterfelijkheid in zou zeilen als het eeuwig gedoemde schip…”

Deze diashow vereist JavaScript.

(Bron citaat: https://tallsay.com/page/4294972072/het-mysterie-van-de-mary-celeste-spookschip-op-de-oceaan-der-legenden)

 

 

12 gedachtes over “Fata morgana

  1. Je, geweldig he. Uiteindelijk komt het simpel neer op het volgende 😀 :
    “Als zich aan het aardoppervlak koude lucht ophoudt met een grotere optische dichtheid dan de warme lucht daarboven, dan ontstaat een luchtspiegeling “naar beneden”. Het grensvlak bevindt zich dan op enige hoogte en de onderzijde weerkaatst het licht dat er op valt. Hierdoor kunnen eilanden zichtbaar worden die zich in werkelijkheid achter de horizon bevinden. De meest realistische fata morgana’s worden veroorzaakt door beide effecten samen, de contouren van het landschap kunnen tussen twee spiegelende luchtgrensvlakken soms tientallen kilometers verder zichtbaar zijn. Dit effect is vergelijkbaar met de voortplanting van licht in glasvezel. Zijn de hogere luchtlagen warmer, dan kan de koude lucht eronder ook als een lens gaan fungeren waardoor het licht door refractie wordt afgebogen, wat resulteert in geïnverteerde, vervormde en verstoorde afbeeldingen.” Maar ja, zo is er niks spooky meer aan… 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.