Quote op zondag #12

Onze weg naar Denemarken is geplaveid met onzekerheid. Dat wisten we van te voren en daar hebben we bewust voor gekozen. Maar ‘t is niet altijd fijn.

Op dagen dat het allemaal niet zo meezit, dat het grote plaatje een beetje begint te vervagen en we ons soms afvragen of we bijvoorbeeld niet weer gewoon in vaste dienst zekerheid moeten zoeken, is het fijn gewezen te worden op de schoonheid die vaak in de kleinste dingen verborgen zit.

De aarde schuilt in een korrel zand,

het heelal in een bloemblad puur,

de oneindigheid in de palm van uw hand

en de eeuwigheid in een uur (William Blake 1757 – 1827)

De zin glinstert in water en zand
Sculptures of water and sand (7) – © JaapBerghoefFotografie

(Origineel:

To see a World in a Grain of Sand

And a Heaven in a Wild Flower

Hold Infinity in the palm of your hand

And Eternity in an hour)

 

Dit komt uit Auguries of Innocence – Voortekenen van de onschuld – van William Blake, een Engelse dichter, tekenaar en kunstschilder, die leefde van 1757 tot 1827. Hij was ‘een profeet van de algehele vrijheid, die alleen het recht van de teugelloze verbeelding erkende’. Verschijningen en visioenen hebben William Blake zijn leven lang begeleid. Zijn verbeelding was zijn werkelijkheid.

Voor wie het vanaf de buitenkant bekijkt, mist zijn levensloop alle glans. Hij was een tekenaar en een plaatsnijder, die nu en dan wat schilderde en dichtte. Half kunstenaar, half werkman, heeft hij in Londen als een werkman geleefd, een lang en zwaar leven van onafgebroken, taaie arbeid.

Hij kende roem noch bijval, verkocht zijn werk voor een appel en een ei aan enkele vrienden en beschermers, bleef altijd arm, moest van dag tot dag zijn bete broods veroveren, onvermoeid. Er werd hem eens voorgesteld om leraar in de koninklijke familie te worden, maar hij wilde zijn eigen meester blijven en sloeg het aanbod af.

We herkennen ons wel in deze mystieke, eigengereide ziel, die onzekerheid en vrijheid uiteindelijk toch verkoos boven een vanzelfsprekend, comfortabel leven binnen de poorten van het establishment 😉

 

Auguries of Innocence telt 132 regels. Het gedicht bevat een groot aantal uitspraken, waarin ‘onschuld’ wordt geplaatst tegenover het ‘kwaad’ in de wereld.

 

(Bronnen: Wikipedia & DBNL Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse letteren)

5 gedachtes over “Quote op zondag #12

  1. Mooi gezegd door Loes! Prachtig stuk lieve Anuscka. En die onzekerheid is alleen maar eng omdat je hem verkiest boven de schijnzekerheid van de zogenaamde ‘vaste’ waarden in onze maatschappij. Maar immers niets is zeker in het leven… Alleen dat er ooit een einde komt waarin je hopelijk zomin mogelijk spijtgevoelens ervaart van alles wat je hebt laten liggen. Ik vind het prachtig wat jullie doen en hoop ooit dapper genoeg te worden voor een gelijksoortige stap! Dank voor het delen van deze mooie, kwetsbaarheid. Mooi avond nog en liefs 🙂

    Geliked door 2 people

  2. Dit bedoelde ik vandaag ergens met “je hebt een keus”. Nee, was het antwoord. Ik MOET werken want ik MOET geld verdienen want ik MOET mijn huur betalen. Deze goede man wilde maar niet inzien dat het zijn eigen keus was. Is. Als hij wat minder geïrriteerd is, zal ik hem wellicht dit artikel laten lezen.

    Het is niet altijd makkelijk om je hart te volgen, maar ik weet zeker dat het het waard is. X

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.