De specerijen van het leven

 

Een mooi, onverwacht vervolg op de quote van afgelopen zondag. Die natuurlijk ook niet ‘zomaar’ gekozen was, en niets gebeurt ‘toevallig’. We hebben een eerste contact gelegd met een winkelierster in Agger om Jaaps foto’s-op-hout te gaan verkopen. En terwijl ik dit schrijf, besef ik me dat ik hier eigenlijk nog vrijwel niets geschreven heb over Jaaps en onze nieuwe koers.

Want dat is inmiddels wel een heel wezenlijk onderdeel van onze Deense droom geworden: niet langer in Nederland nog zoeken naar een vast&zekere baan in ons oude vak, maar proberen met de foto’s van Jaap een klein inkomen te genereren vanuit het Gele Huis. Liever ‘eigen meester zonder roem noch bijval…’, zoals ik gisteren aanhaalde. Welnu: de roem is er nog niet (ja, in kleine kring 😉 ), maar de eerste bijval die mogelijk concreet tot een kleine bron van inkomsten gaat leiden wel.

Agger is voor ons het dichtstbijzijnde kustplaatsje; hier wandelen we het vaakst aan het strand. Het is een voormalige vissersdorpje en tegenwoordig toeristisch badplaatsje met 368 inwoners. Het lijkt langzaamaan te vervallen: steeds meer winkeltjes sluiten, veel huisjes staan te koop. Maar Agger is taai, dat heeft de geschiedenis wel bewezen.

In de ANWB Reisgids worden weinig woorden aan Agger besteed: ‘… het badplaatsje dat als geen ander dorp zo vaak te lijden had onder stormvloeden en zandverschuivingen. Het Agger van nu is niet het Agger van toen: dit is grotendeels verdwenen onder de groeiende duinen en het woeste water…’

Behalve het verval zien en merken we ook hoe vasthoudende autochtonen soms erin slagen nieuw leven in Agger te blazen. Er is sinds dit voorjaar een nieuwe supermarkt. Vorig jaar zomer werd Agger landelijk op de kaart gezet met het beeldenfestival; veel van de beelden hebben inmiddels een permanent plekje gekregen. En sinds kort is ook het leukste winkeltje van Agger nieuw leven ingeblazen.

Livets Krydderi (vertaald: de specerijen van het leven) was een gezellig snuisterijen-, spulletjes- en prulletjeswinkeltje met artikelen van het type dertien-in-een-dozijn. Het heeft een tijdje leeg gestaan, maar is nu tijdelijk gehuurd door een eigenzinnige onderneemster. De vele frutsels hebben plaats gemaakt voor een bijzondere selectie handgemaakte artikelen door lokale kunstenaars en ambachtslieden: van kleinmeubelen tot keramiek, van mutsen tot kussens, en hopelijk over een paar weken dus ook de foto’s-op-hout van Jaap!

Kijk voor wat voorbeelden eens op Jaaps eigen site, of zijn Facebookpagina! Like 🙂  !

Sailing on the ocean breeze
Sailing on the ocean breeze – een van de foto’s die we voor Livets Krydderi gaan afdrukken op hout

7 gedachtes over “De specerijen van het leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.