Fotolog: naar het Gele Huis

6.50 uur: we rijden weg via een DHL Parcelshop die al om 7.00 uur open is. Gisteravond, juist voordat ik mijn laptop wilde dichtklappen kwam er nog een boekbestelling via Bol binnen. Oeps! Winkel vergeten te sluiten! Om mijn mooie hoge klantwaardering niet in gevaar te brengen handel ik deze nog maar meteen af.

Last Import - 1 van 21
Via ‘De Oversteek’ verlaten we Nijmegen

De auto zit vol spinnenwebben; zo weinig gebruiken we hem nog. Met een wat onbestemd gevoel laten we Nijmegen achter ons. Na Nice moet ik er toch niet aan denken… de 100e vierdaagse…. Nee. Niet doen dus.

We hebben weer een vreemd bij elkaar geraapt zootje mee: wuivende stekjes, een doos plus tas vol houtfoto’s, een krat met led-spots (de krat gaat gevuld met ooit meegenomen frutsels mee terug, is het plan), een wollen deken (in juli!!), een beeldscherm* en 1 vaas. Kunnen die paar laatste lelijke vazen die bij de inventaris hoorden en die ik niet meteen had weggegeven, nu ook naar de Genbrug.

Last Import - 2 van 21
Duitsland: ook zo’n land van windmolens

8.30 uur: we passeren de eerste grens. Meteen windmolens. Op het eerste bord wat ik zie staat ‘Anschnallen’. Sommige woorden hebben alle vooroordelen over een land en zijn volkscultuur in zich. Ik bedoel maar: zeg het eens hardop. Dat roept toch geen beeld op van een Bourgondisch leven…

Last Import - 3 van 21
Aanvankelijk rijdt het allemaal nog vlot door…
Last Import - 4 van 21
… maar dan ineens: heeeeee, een stretchlimo! Oh nee, dat zijn we zelf….
Last Import - 5 van 21
… file! Bah!

9.50 uur: vlak na de afslag waar we nog een andere route hadden kunnen kiezen: file. Maria, onze navigatiedame, zwijgt. VTA (verwachte tijd van aankomst) is nog kwart voor vijf. Een reparatie aan de middenvangrail, waar zo te zien onlangs een vrachtwagen doorheen is gedenderd, blijkt de oorzaak van dit (korte) oponthoud. 9.55 uur: we rijden weer.

Last Import - 8 van 21
Mooie brug bij Hamburg rechts…
Last Import - 7 van 21
… en de imposante havens links

11.11 uur: we naderen Hamburg. De parallelle streepjes staan bijna symbool voor de omstandigheden. De snelweg wordt verbreed (van 1111-baans naar 11111111-baans), de werkzaamheden bevinden zich soms op nauwelijks een meter afstand van huizen. Je zult hier maar wonen.

Last Import - 12 van 21
Je rijdt bijna door de kelders van de huizen heen op dit stuk van de snelweg door Hamburg

12.15 uur: een uurtje later – als we ons bevinden ter hoogte van oma Neelsen waar we vroeger nog wel eens overnachtten want: zo lekker halverwege – is het tijd voor een pitstop, en vanwege de regen lunch in de auto. We zitten mooi op schema.

Last Import - 13 van 21
Odin dut weer in na de lunch, en ik ook

13.30 uur: we zijn in Denemarken! Zowel de auto voor ons (Denen) als die achter ons (Noren) worden uit de rij gepikt. Wij mogen doorrijden. Nog zo’n 230 km door een ‘saai, nutteloos’ land, zoals een van mijn favoriete mede-blogsters Valhalla onlangs vertelde. Ja, dat was even slikken. Maar, Gerlinde, ik kan je geen ongelijk geven. Echt spannend is het niet. Wel druk, nu, en dan vooral aan de overkant, zuidwaarts. Spannend wordt het voor ons als de snelweg ophoudt. Nu is dat nog bij Herning, over enige tijd zal dat ‘pas’ in Holstebro zijn.

Holstebro, in het noorden van mid-Jutland, heeft een Europese subsidie gekregen en legt een mooie nieuwe snelweg aan. Holstebro is blooming. Holstebro is hot. Wij hopen maar dat het oprukkende snelle Deense leven hier stopt. En dat het de Oddesund nooit oversteekt. Want daar begint zo ongeveer noord-Jutland. Daar begint de rust. De stilte. De leegte. En mag dat alsjeblieft zo blijven?

14.23 uur: Ik heb dit nog niet geschreven of we staan stil. File. Ongeluk, zegt Maria. Even later: sirenes, remsporen op het wegdek, een gehavende middengeleider, een aantal gekreukelde auto’s en iemand op een brancard. Brrr.

Last Import - 14 van 21
De Oddesund komt in zicht!

16.09 uur: we rijden over de Oddesund. Links en rechts water, met schuimkoppen. Het grijze wolkendek breekt, blauwe lucht, zon.

Last Import - 16 van 21
De Oddesundbroen, de brug over de Oddesund. Noord-Jutland is een eiland, dus
Last Import - 17 van 21
En nog een keer de Oddesundbroen

16.26 uur: even de benen en de poten strekken aan het strand langs de fjord bij de steenfabriek. Bijna thuis. We waaien bijna uit onze jassen.

Last Import - 18 van 21
Schuimkoppen op de fjord. Een lekker westenwindje…

16.42 uur: thuis. Hjemme.

Last Import - 19 van 21
Det Gule Hus! We zijn er weer!

En wat heb je dan nog meer nodig…

wejstenwind
… niets toch? ;-

(PS: * dat beeldscherm heeft te maken met het drama van de muziekbibliotheek, daarover later meer)

 

9 gedachtes over “Fotolog: naar het Gele Huis

 1. Wat een meeslepend verslag. Ik kan me voorstellen dat jullie met gemengde gevoelens zijn gaan rijden. Het is een rare tijd… Ik hoop dat het gele huis jullie rust en evenwicht geeft.
  Reikhalzend kijk ik uit naar het drama van de muziekbibliotheek 😉 Liefs en slaap lekker

  Geliked door 1 persoon

 2. Zo herkenbaar het rijden van en naar bestemming… Soms zoveel onheil op de weg, regen en files… Maar aankomen op een prachtig plekje op deze soms zo boze wereld geeft zoveel moois… Geniet maar lekker van de komende tijd. Liefs Mirjam

  Geliked door 1 persoon

 3. Herkenbare punten zijn dat! Lol om ‘anschnallen’. Ja, ik voel me heel slecht dat ik je lievelingsland saai en nutteloos heb genoemd 😦 Nee, het ziet er buiten de snelweg op de plaatjes vaak prachtig uit, kan me goed voorstellen dat je er heel graag woont. Zie wel steeds meer op tegen dat lange stuk rijden. Niet tegen de reis op zich, of de tijd, maar al die ellende die je tegenkomt… pfu. Geniet lekker van jullie weekje daar!

  Geliked door 1 persoon

  1. Komt goed, dat genieten… 😉 En voor jullie is het inderdaad een stuk langer saai rijden… Maar ja: uiteindelijk is het net wat Mirjam zegt (die woont adembenemend in Zweden): de eindbestemming maakt het dat waard 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.