Een kikker brengt geluk

Het eerste wat we altijd doen als we bij ons Gele Huis arriveren (nou ja, ‘we’: Jaap) is de watertoevoer openzetten. Natuurlijk is het in de zomer niet echt nodig de hoofdkraan dicht te draaien vanwege kans op bevriezing, maar ooit zo begonnen in de winter is het inmiddels routine geworden.

Voordeur van het slot, ijzeren pijp die op de hoofdkraan past pakken, Odin bevrijden uit de auto en vervolgens in de achtertuin ‘opsluiten’ en uitpakken zonder dat we struikelen over een blije hond die meteen al zijn herontdekte Deense speeltjes voor onze voeten werpt. Dat uitpakken duurt steeds korter, dus na een paar minuten staan we met z’n drieën te genieten in de achtertuin. En met speeltjes te gooien, natuurlijk.

De hoofdkraan bevindt zich onder de meidoorn in de voortuin, naast een diepe put waar ook de (water)meterstand af te lezen is. Heel handig: hoef je dus niet voor thuis te blijven als de watermeterstandman langs komt. Zo bevindt zich overigens ook de elektriciteitsmeter van alle Deense huizen aan de buitenkant van het huis – in ons geval links van het slaapkamerraam. Heeft je buurman een betere windmolen dan jij, dan kun je dus ongegeneerd zíjn meter harder achteruit zien lopen dan de jouwe… (en in ons geval: ongegeneerd de slaapkamer binnen loeren).

Dit is overigens de enige plek in het hele huis waar we gordijnen voor de ramen hebben. Verder niet, net als bij de meeste huizen op het platteland hier. Waarom zou je ook; van inkijk heb je niet echt hinder. Maar gordijnen in de slaapkamer zijn toch wel fijn: in de lange, lichte zomernachten en in het geval je ‘verrast’ wordt door bezoek – we hebben geen bel – terwijl je frisgewassen in je blootje zojuist van de badkamer door de hal langs de open voordeur naar de slaapkamer bent gelopen. Phew! Saved by the gordijnen, zullen we maar zeggen… (en in het vervolg doe ik toch op zonnige zomerochtenden de voordeur maar dicht als ik sta te poedelen, om schrik aan beide kanten te voorkomen)

Ik dwaal af. Nadat we van alles ‘aan’ hebben gezet (zoals ook de boiler, zodat we niet alleen water maar ook wárm water hebben) lezen we vervolgens ook meteen de meterstanden af zodat we een beetje idee krijgen van ons verbruik. Tijdens onze afwezigheid staat er een anti-muis-apparaat aan, waardoor de meter altijd iets doortikt. Het ding doet zijn werk goed, want ik heb in het Gele Huis nog nooit een muis gezien, in tegenstelling tot ons huis in Nijmegen.

De watermeter konden we deze keer niet zomaar aflezen. Onderin de diepe put, boven op de watermeter, zat een ieniemienie bruin kikkertje onverstoorbaar zichzelf te wezen. We hebben hem niet willen verstoren in zijn overpeinzingen, maar hem lekker laten zitten en het deksel weer zachtjes op de put gedaan. Een kikker in je tuin brengt geluk, zeggen ze. Maar over een kikker in de put heb ik toch wel enige twijfels…

kikker 2016-07-15 17.01.32
De diepe put met watermeter…
kikker k_2016-07-15 16.59.46
… met daar boven op een bruin kikkertje.

3 gedachtes over “Een kikker brengt geluk

  1. Kikkertjes zijn zo tof. Het liefst zou ik ze oppakken en er gezellig een babbeltje mee maken, maar ik vrees dat ze dan een hartverzakking krijgen. Laten we maar niet doen. Ik wist niet dat ze geluk brachten. Serieus? Als het regent springen er hier in de tuin vaak een stuk of 10 rond. We hebben ze ook regelmatig binnen. Nou, dat zit wel goed dan 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.