Na de kikker: wespen!

Figuurlijk kúnnen we er niet omheen, letterlijk móeten we er omheen: een tak aan de pruimenboom die zo zwaar is van de vruchten dat hij bijna het gras raakt. Het is duidelijk een beter voorjaar geweest dan vorig jaar. Onderweg vielen ons ook de weelderige velden met gerst en haver al op, mais op normale hoogte en stijve tarwestengels vol met koren. In onze tuin is de overvloed niet anders en de pruim spant wel de kroon.

Deze diashow vereist JavaScript.

De bessenstruiken die tijdens ons verblijf in juni al een mooie oogst beloofden, maken die belofte waar. En tussen de kruisbes en de rode bes ontdekken we nu nóg een soort: de zwarte. De kersen zijn vooral voor de vogels en de insecten – ze hangen te hoog om geplukt te worden, en de laaghangende waar we wél bij kunnen zijn vaak al aangetast. En dit jaar ook weer – niet veel – appels in de boom. En dat allemaal dankzij het wegsnoeien van één, alles-overwoekerende roos.

eerste oogst 2016-07-17 12.05.29
De eerste oogst!

Het rondje door de tuin levert nog een verrassing op: een wespenkoningin, die we eerder vermoedden in de composthoop toen we die omspitten, heeft besloten het hogerop te zoeken en heeft een nest aan het plafond van de schuur gemaakt, waar ijverige werksters nu in en uit vliegen. We zijn – voor zover we weten – niet allergisch voor wespengif, maar staan nu ook niet bepaald te juichen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Onze boeddhistische kant wint het uiteindelijk van de hints die de vorige (Duitse) bewoners hebben achtergelaten in diezelfde schuur: verdelgingsmiddelen voor van alles dat meer dan vier pootjes en/of vleugels en/of enge sprieten heeft We besluiten ons paradijs met de wespen te delen. Want een paradijs is het voor hen natuurlijk ook, met al dat zoete fruit..

Bovendien zijn het nuttige beestjes: ze ruimen allerlei ander gespuis als muggen en vliegen op en zolang je een wesp niet in het nauw brengt steekt-ie niet. Dus de dagen dat we regelmatig in de schuur moeten zijn voor het pakken en wegzetten van tuingereedschap, gedragen we ons als zijn sluipende soortgenoten.

Vanwege het uiterlijk van het nest weten we dat we Duitse papierwespen (jawohl) als medebewoners hebben:

Een afgebouwd nest heeft gemiddeld een doorsnede van 20–35 cm en een wanddikte van 2 cm, maar er komen ook grotere nesten voor. Vaak zijn er meerdere nestingangen. De nesten worden gemaakt van plantenvezels of droog hout. Dikwijls ziet men wespen aan droog hout knagen. Door de plantenvezels of het hout fijn te kauwen ontstaat er een papierachtige stof. De raten worden gemaakt van deze grijze of bruingele stof.

De zeshoekige raten zijn altijd omgeven door één of meer ballonvormige omhulsels, uit hetzelfde materiaal. In de cellen van de raat legt de koningin een van haar eieren. De Duitse wesp gebruikt alleen droog, verweerd hout, waardoor het nest er grijzig uitziet. De nesten van de gewone wesp en de hoornaar zien er roodbruin uit. Vanaf augustus-september begint het nest te vervallen en worden de werksters lastig voor de mens.

Nou, in die periode zullen we niet hier zijn, en bovendien:

Een volk leeft maar één jaar en sterft aan het begin van de winter zodra het gaat vriezen. Aan het eind van de zomer, in augustus of september, worden er uit enkele tientallen bevruchte eitjes koninginnen en uit onbevruchte eitjes mannetjes geboren. De koninginnelarven krijgen speciaal hormoonrijk voedsel waardoor uit gewoon bevruchte eitjes koninginnen ontstaan. Dit hormoon wordt door speciale klieren in de kop van de werksters gemaakt.

De mannetjes zijn 15 mm lang en hebben langere antennes dan de werksters. Ze sterven vrijwel direct na de paring. Na paring met meerdere mannetjes overwinteren de jonge koninginnen in scheuren, vermolmd hout, onder de schors van een boom, onder mos of op andere beschutte plaatsen, zoals in schuren, muurholten, spouwmuren of onder een dak. De koningin kan in haar winterslaap probleemloos bevriezen en ontwaakt pas als zij boven een bepaalde temperatuur komt, die pas in het voorjaar wordt bereikt. In het voorjaar bouwt de jonge koningin een nieuw nest.

Prachtig! Hoe meer ik er over lees, hoe fascinerender ik het vind. Volgend voorjaar zien we wel weer verder. Alhoewel ik me, na de kikker in de put, toch wel afvraag wat dit wespennest me nu te vertellen heeft…

 

 

6 gedachtes over “Na de kikker: wespen!

  1. 🙂 Ik ben geen wespenfan maar heb de nesten al vaker mogen zien van dichtbij, nadat ze verlaten waren uiteraard. En het zijn kleine bouwwondertjes. Prachtig zijn ze. Geniet van jullie dagen.

    Like

  2. Wat prachtig. Ook dat jullie jullie onderhuurders de vrijheid geven om te snoepen en te leven. Ik vond er pas eentje in de tuin bij een bloempot. Leeg, maar ik heb hem opengemaakt en van binnen bekeken. Het is prachtig hoe ze het maken! Je blijft er naar kijken. Eet smakelijk, wespjes! Goed weekend. xxx

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.